Miroslav Novák: Silná poptávka po zaměstnancích a úbytek nezaměstnaných jsou ideální kombinaci pro růst mezd

08.04.2016 9:54

Březen přinesl další pokles nezaměstnanosti, když se podíl nezaměstnaných osob snížil na 6,1 % z únorových 6,3 %. K březnovému poklesu nezaměstnanosti přispěly i pozitivní sezonní faktory s tvorbou pracovních míst v zemědělství a ve stavebnictví. Pokles nezaměstnanosti bude pokračovat i v dalších měsících a již v dubnu podíl nezaměstnaných osob velmi pravděpodobně poklesne pod 6 %.

Miroslav Novák: Silná poptávka po zaměstnancích a úbytek nezaměstnaných jsou ideální kombinaci pro růst mezd
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Důležitým ukazatelem vývoje situace na pracovním trhu jsou nově vytvářená pracovní místa. V březnu jsme se dočkali jejich dalšího nárůstu, když úřady práce registrovaly 117,3 tis. volných míst. Více pracovních míst bylo naposledy registrováno v říjnu 2008. Rychlost tvorby pracovních míst je velmi podobná tomu z let 2007 a 2008, když během roku 2008 jejich počet lehce přesahoval 150 tis. K velmi podobným číslům se přiblížíme i v průběhu letošního roku.

S tím, jak klesá nezaměstnanost, se však zároveň snižuje nabídka vhodných uchazečů na nově vytvořená pracovní místa. Již v loňském roce některé podniky bojovaly s nedostatkem vhodných uchazečů o zaměstnání a letošní rok tuto skutečnost ještě zintenzivní. Zkraje letošního roku přes 12 % průmyslových podniků uvedlo nedostatek zaměstnanců jako bariéru dalšího růstu výroby a je velmi pravděpodobné, že toto číslo během letošního roku dále poroste. Na začátku roku 2015 podobné obavy přitom vyjadřovalo jen 5 % průmyslových podniků a meziročně je v tomto směru vidět citelný nárůst.

Miroslav Novák, analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …