Miroslav Novák: Spotřebitelská důvěra je na historicky nadprůměrných hodnotách

05.02.2020 14:57

Vývoj maloobchodních tržeb v roce 2019 lze i přes mírné zpomalení v závěru roku hodnotit kladně. V první řadě je opět nutné zdůraznit pozitivní situaci na pracovním trhu s velmi vysokou zaměstnaností a rychlým růstem mezd. Spotřebitelská důvěra sice v průběhu loňského roku klesala, avšak i nadále se nachází na historicky nadprůměrných hodnotách.

Miroslav Novák: Spotřebitelská důvěra je na historicky nadprůměrných hodnotách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výloha obchodu, ilustrační foto

Maloobchodní tržby byly v závěru loňského roku opět rekordní. Na druhé straně si však nelze nevšimnout, že dynamika maloobchodních prodejů v prosinci a obecně ve 4. čtvrtletí loňského roku mírně zvolnila. Konkrétně v prosinci maloobchodní tržby vzrostly v meziměsíčním srovnání o 0,4 % a v meziročním o 4,8 %, respektive o 3,9 % po úpravě o nestejný počet pracovních dnů. Pro doplnění maloobchod za celý loňský rok vzrostl o 4,8 %, avšak ve 4. čtvrtletí byl růst s 3,7 % r/r mírně slabší.

Nejrychleji rostly v prosinci maloobchodní tržby internetovým prodejcům, a to konkrétně o 19,4 % r/r. Přesun nákupu zboží z kamenných obchodů na internet je významným trendem, který trvá již několik let a rozhodně nepolevil ani loni. V souhrnu za celý loňský rok tržby v tomto segmentu maloobchodu vzrostly o 18,3 % r/r.

Velmi slušně se však v prosinci prodávaly i počítače (8,2 % r/r) či výrobky pro domácnost (7,2 % r/r). Zatímco však ceny počítačů v prosinci i za celý loňský rok poklesly, tak v případě výrobků pro domácnost mírně vzrostly.

Vývoj maloobchodních tržeb v roce 2019 lze i přes mírné zpomalení v závěru roku hodnotit kladně. V první řadě je opět nutné zdůraznit pozitivní situaci na pracovním trhu s velmi vysokou zaměstnaností a rychlým růstem mezd. Spotřebitelská důvěra sice v průběhu loňského roku klesala, avšak i nadále se nachází na historicky nadprůměrných hodnotách. Domácnosti zatím nebudou nijak výrazně šetřit ani na začátku letošního roku, avšak dynamika maloobchodních prodejů bude nižší než loni. Zatímco v roce 2019 maloobchodní tržby vzrostly o 4,8 %, tak v letošním roce lze očekávat růst maloobchodu kolem 3 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…