Miroslav Novák: Spotřebitelská inflace (srpen)

10.09.2021 15:02 | Komentář

Spotřebitelská inflace v srpnu opět výrazně překvapila směrem nahoru a meziročně rostla nejrychleji od listopadu 2008. Spotřebitelské ceny v srpnu oproti červenci vzrostly o 0,7 % a v meziročním srovnání došlo ke zrychlení inflace na 4,1 % z červencových 3,4 %. Meziroční růst spotřebitelské inflace se tak nachází výrazně nad prognózu ČNB, která pro srpen v aktuální makroekonomické prognóze očekávala růst o 3,1 %. Zároveň vzhledem k silnému zrychlení jádrové složky inflace představuje současný cenový vývoj argument pro to, aby ČNB na zářijovém zasedání razantně zvýšila úrokové sazby rovnou o 50 bazických bodů.

Miroslav Novák: Spotřebitelská inflace (srpen)
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Za meziměsíčním růstem inflace v srpnu stály především služby navázané na cestovní ruch a náklady spojené s bydlením skrz imputované nájemné. Pokračovalo zdražování v oddílu stravování a ubytování (růst stravovacích služeb o 0,9 %) a v oddílu rekreace a kultura (ceny dovolených s komplexními službami vzrostly o 3,3 %). Zdražovalo se i v oddílu doprava, a to jak v případě pohonných hmot, tak i automobilů. A přes pozitivní sezónnost v souhrnu mírně vzrostly i ceny potravin.

V meziročním srovnání zůstaly v srpnu hlavními přispívateli do celkové inflace oddíly doprava a náklady spojené s bydlením, které stály z necelé poloviny za růstem inflace. Dražší jsou i alkoholické nápoje a tabák a stravovací služby a služby spojené s rekreací a kulturou. A v neposlední řadě v srpnu již zrychlil růst cen potravin.

Zatímco příspěvek oddílu doprava do celkové inflace bude v nadcházejících měsících postupně slábnout, tak hlavním motorem celkové inflace se v závěru letošního roku postupně stanou náklady spojené s bydlením a potraviny. Tyto dva oddíly představují dohromady necelou polovinu spotřebního koše a položky v nich jsou pro domácnosti velmi citlivé. S výraznějším zdražením je nutné počítat konkrétně u elektřiny a plynu a pokračovat bude i rychlý růst cen imputovaného nájemného kvůli rostoucím cenám nových bytů a stavebních materiálů. Zároveň lze očekávat pokračující růst cen služeb.

Výsledně se tak meziroční růst inflace bude minimálně do konce letošního roku pravděpodobně pohybovat kolem 4 % a nelze vyloučit ani krátkodobé vzedmutí směrem k 5 %. V souhrnu za celý letošní rok lze očekávat růst inflace výrazněji přes 3 % a to především kvůli prudkému zrychlení inflace ve druhé polovině letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …