Miroslav Novák: V podzimních měsících loňského roku se průmyslu dařilo

08.01.2021 14:37

Zatímco většina velkých odvětví v posledních měsících rychle doháněla jarní výpadek produkce, tak o strojírenství toto říci nelze. Důvody je nutné hledat v návaznosti strojírenství na investiční aktivitu, která zůstala ve druhé polovině roku slabší. Určitým pozitivem je, že se na podzim v případě strojírenství alespoň stabilizovala hodnota nových zakázek.

Miroslav Novák: V podzimních měsících loňského roku se průmyslu dařilo
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Průmyslu se v podzimních měsících loňského roku dařilo. Na rozdíl od jara byl průmysl jen minimálně zasažen covidovými omezeními a zároveň těžil z oživení zahraniční poptávky. V listopadu průmyslová produkce oproti říjnu poklesla o 1,7 % a v meziročním srovnání po očištění o vliv počtu pracovních dnů vzrostla o 0,4 %.

Za růstem průmyslové produkce stál v listopadu opět výhradně zpracovatelský průmysl, zatímco odvětví těžby a energetiky přispívaly negativně. V rámci zpracovatelského sektoru k růstu produkce přispívaly především motorová vozidla, chemický průmysl a výroba ostatních nekovových minerálních výrobků. Dařilo se i výrobě počítačů a elektronických a optických přístrojů.

Anketa

Může Donald Trump za útok demonstrantů na Kongres USA?

25%
75%
hlasovalo: 12937 lidí

Z velkých odvětví zpracovatelského průmyslu se ani v listopadu nedařilo strojírenství, kde produkce meziročně o 4,5 % poklesla. Zatímco většina velkých odvětví v posledních měsících rychle doháněla jarní výpadek produkce, tak o strojírenství toto říci nelze. Důvody je nutné hledat v návaznosti strojírenství na investiční aktivitu, která zůstala ve druhé polovině roku slabší. Určitým pozitivem je, že se na podzim v případě strojírenství alespoň stabilizovala hodnota nových zakázek.

Růst nových zakázek byl v listopadu ve srovnání s předchozími měsíci slabší a činil 1,1 %. Slabší byly zahraniční zakázky (pokles o 0,7 % r/r), zatímco růst domácích zakázek vzrostl o 5,1 % r/r. K rychlejšímu růstu tuzemských zakázek však v listopadu přispěla i nižší statistická základna z roku 2019.

Listopadová čísla z průmyslu lze opět hodnotit optimisticky. Pozitivem je i imunita průmyslu vůči covidovým omezením. Indexy podnikatelských nálad naznačují solidní vývoj průmyslové produkce i pro samotný závěr letošního roku. Nejistota se naopak kvůli probíhající pandemii v Evropě přesouvá do 1. čtvrtletí letošního roku a v tomto období je nutné počítat se zpomalením průmyslové aktivity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…