Miroslav Novák: Výroba motorových vozidel v meziměsíčním srovnání opět poklesla

07.08.2021 14:25 | Komentář

Vývoj v posledních měsících tak nabízí dvojí pohled na aktuální situaci v průmyslu. Pozitivem bezesporu je pokračující silný růst nových zakázek, což se kladně promítá i do poptávky po nových pracovnících. Negativem je pokračující růst cen vstupů, nedostatek materiálu, což výrazně prodlužuje dodavatelské lhůty, a přetrvávající narušení dodavatelsko-odběratelských řetězců.

Miroslav Novák: Výroba motorových vozidel v meziměsíčním srovnání opět poklesla
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Průmyslová produkce v červnu oproti květnu vzrostla o 1,0 % a v meziročním srovnání zpomalila na 11,4 %. Pozitivem byl pokračující silný růst nových zakázek o 22,8 % meziročně.

Jak červnová čísla hodnotit? Smíšeně. Červnový meziměsíční růst průmyslu je sice pozitivní, avšak rozhodně nedokázal plně kompenzovat meziměsíční pokles produkce z května. Objemem průmyslové produkce byly přitom vyšší jak březen, tak i duben. Kaňkou na meziměsíčním růstu průmyslu v červnu je skutečnost, že výroba motorových vozidel v meziměsíčním srovnání opět poklesla. V automobilovém průmyslu se tak velmi silně projevují problémy s dodávkou komponent, což má negativní dopad na výrobu. A tyto problémy budou velmi pravděpodobně přetrvávat minimálně i ve 3. čtvrtletí.

V meziročním srovnání došlo k očekávanému zpomalení dynamiky průmyslu, když statistická základna z loňského června byla již vyšší, než tomu bylo v předchozích dvou měsících. Meziroční dynamika průmyslu bude dále zpomalovat i ve druhé polovině letošního roku. Největším pozitivem je pokračující zvyšování nových zakázek, ačkoliv i zde je růst o 22,8 % zkreslen nízkou základnou z loňska a meziměsíční růst o 1,5 % již není zdaleka tak impozantní.

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

Vývoj v posledních měsících tak nabízí dvojí pohled na aktuální situaci v průmyslu. Pozitivem bezesporu je pokračující silný růst nových zakázek, což se kladně promítá i do poptávky po nových pracovnících. Negativem je pokračující růst cen vstupů, nedostatek materiálu, což výrazně prodlužuje dodavatelské lhůty, a přetrvávající narušení dodavatelsko-odběratelských řetězců. Výsledkem tohoto nesouladu mezi poptávkovou a nabídkovou stranou je, že se podniky snaží navyšovat bezpečnostní zásoby, mírně klesá jejich optimismus a v některých odvětvích je zasažena i produkce. Středobodem je v tomto případě automobilový průmysl, kde se nejvýrazněji projevují problémy s nedostatkem vstupů (především mnohokráte zmiňované čipy), což vede až k omezení produkce. A problémy v automobilovém průmyslu se následně negativně přenáší na subdodavatele v navazujících odvětvích.

I přes problémy na straně nabídky lze v souhrnu za celý letošní rok očekávat růst průmyslu o téměř 10 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

15:48 Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

Dopis Milana Knížáka předsedovi vlády Petru Fialovi.