Miroslav Novák: Z květnového vývoje inflace má nepochybně radost Česká národní banka. Domácnosti nikoli

09.06.2017 10:40

Komentář k Indexu spotřebitelských cen – květen 2017:

Miroslav Novák: Z květnového vývoje inflace má nepochybně radost Česká národní banka. Domácnosti nikoli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zatímco růst spotřebitelských cen v eurozóně v květnu celkem znatelně zpomalil, tak v ČR byl vývoj přesně opačný, inflace zrychlila. V květnu oproti dubnu spotřebitelské ceny vzrostly o 0,2 % a v meziročním srovnání zrychlily na 2,4 %.

Za zrychlením cen stály v květnu potraviny a to jak v meziměsíčním, tak i v meziročním srovnání. Oproti dubnu se zvýšily např. ceny ovoce, vepřového masa či pekárenských výrobků a navíc zdražoval i alkohol, nejvíce víno o 3,2 %. Dále se zdržovalo v restauracích a v ubytovacích zařízeních. Oproti dubnu byla naopak levnější zelenina, která však nedokázala kompenzovat zvyšování cen u jiných položek potravin. A meziměsíčně byly levnější i pohonné hmoty.

Potraviny byly hlavním zdrojem růstu inflace i v meziročním srovnání. Zdražovalo pečivo, maso a nejvíce mlékárenské výrobky jako sýry či jogurty. Pomaleji rostly např. ceny pohonných hmot, do kterých se promítla levnější ropa.

Z květnového vývoje inflace má nepochybně radost Česká národní banka, jejímž cílem je udržovat meziroční růst inflace v blízkosti 2 %. To se jí v letošním roce zatím daří. Navíc rychleji rostou ceny služeb, v květnu meziročně o 2,8 %, což je známka solidních inflačních tlaků z domácí ekonomiky. Naopak hůře inflaci vnímají domácnosti, kterým sice nominálně rostou mzdy o více jak 5 %, ale reálný růst mezd je vzhledem k vyšší inflaci slabší než v loňském roce.

Inflace by se měla i v nadcházejících měsících pohybovat v blízkosti 2 % a to i za předpokladu, že ceny pohonných hmot již během druhé poloviny roku přestanou působit proinflačně.

Autor je analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.