Miroslav Novák: Za růstem nezaměstnanosti stály téměř výhradně sezonní faktory

10.02.2023 7:37 | Komentář

Proběhnuvší hospodářská recese ve druhé polovině loňského roku se do situace na pracovním trhu téměř nepromítla a jedinou hmatatelnější stopou poklesu ekonomiky je zatím snižující se nabídka volných pracovních míst.

Miroslav Novák: Za růstem nezaměstnanosti stály téměř výhradně sezonní faktory
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Podíl nezaměstnaných osob v lednu mírně vzrostl na předpokládaných 3,9 % z prosincových 3,7 %. Za růstem nezaměstnanosti stály téměř výhradně sezonní faktory, což je pravidelně se opakující sezónní vzorec s dočasně vyšší nezaměstnaností během zimy.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21900 lidí

Proběhnuvší hospodářská recese ve druhé polovině loňského roku se do situace na pracovním trhu téměř nepromítla a jedinou hmatatelnější stopou poklesu ekonomiky je zatím snižující se nabídka volných pracovních míst. V lednu bylo evidováno 281 tis. volných pracovních míst, což je oproti prosinci úbytek o 7,5 tis. a v meziročním srovnání o 70,5 tis. Letos v lednu se tak po dlouhé době otočil poměr, když počet nezaměstnaných (283,1 tis.) aktuálně mírně převyšuje volný počet míst (281,1 tis.). Od dubna 2018 až do loňského prosince přitom počet volných míst převyšoval počet nezaměstnaných. Otázkou je samozřejmě relevance nabízených volných pracovních pozic.

Ochlazovaní domácího pracovního trhu tak v posledních měsících probíhá zatím primárně prostřednictvím poklesu volných pracovních pozic. Firmy začínají být s nabíráním nových zaměstnanců přeci jen opatrnější, než tomu bylo v první polovině loňského roku a na tom se pravděpodobně nic nezmění ani v nadcházejících měsících.

Navzdory zlepšení ekonomického výhledu je v průběhu letošního roku pravděpodobně nutné počítat s pozvolným nárůstem nezaměstnanosti výrazněji nad 4 %. Pozitivem v tomto směru alespoň je, že zatím nic nenasvědčuje k tomu, že by mělo dojít k prudkému nárůstu nezaměstnanosti a dramatickému úbytku volných pracovních pozic, jako tomu bylo po finanční krizi v roce 2008.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…