Miroslav Novák: Zahraniční obchod – listopad 2020

06.01.2021 11:18

Za pozitivními výsledky exportu a silně přebytkové obchodní bilance stojí v posledních měsících primárně prudké oživení výroby motorových vozidel. Automobilový sektor v posledních měsících rychle dohání jarní výpadek produkce, což se pozitivně odráží i do celkových čísel zahraničního obchodu.

Miroslav Novák: Zahraniční obchod – listopad 2020
Foto: red
Popisek: Akcenta

Listopadový zahraniční obchod vykázal velmi solidní výsledky. Silná byla především exportní strana, když vývoz vzrostl o 8,1 % r/r na 353,2 mld. korun. Dovoz se zvýšil o 2,1 % r/r. Obchodní bilance byla výrazně přebytková s kladným saldem ve výši 32,2 mld. korun. Listopad tak byl již třetím měsícem v řadě, kdy přebytek obchodní bilance přesáhl hodnotu 30 mld. korun.

Za pozitivními výsledky exportu a silně přebytkové obchodní bilance stojí v posledních měsících primárně prudké oživení výroby motorových vozidel. Automobilový sektor v posledních měsících rychle dohání jarní výpadek produkce, což se pozitivně odráží i do celkových čísel. V listopadu kladná bilance motorových vozidel dokonce přesáhla 50 mld. korun, což je historicky nejvyšší číslo. Dalším důležitým článkem do mozaiky je nižší deficit bilance s ropu a zemním plynem díky meziročně výrazně levnější ropě.

Tuzemskému exportu výrazně pomáhá silné hospodářské oživení u našich hlavních obchodních partnerů, což platí především pro Německo. Přebytek zahraničního obchodu se zeměmi EU v listopadu činil 81,8 mld. korun a s Německem to bylo 34,5 mld. korun.

Dopad covidových omezení na aktivitu ve výrobním sektoru a na výsledky zahraničního obchodu byl v listopadu jen marginální a podobně tomu bude i v prosinci. Nejistota kvůli covidovým omezením se nově přesouvá směrem do 1. čtvrtletí letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…