Miroslav Novák: Zvýšení úrokových sazeb ve druhé polovině letošního roku je reálné

04.02.2021 17:04

Bankovní rada ČNB na dnešním zasedání v souladu s předpoklady ponechala úrokové sazby beze změny. Hlavní úroková sazba tak setrvává na úrovni 0,25 % a diskontní na 0,05 %.

Miroslav Novák: Zvýšení úrokových sazeb ve druhé polovině letošního roku je reálné
Foto: red
Popisek: Akcenta

Hlavní pozornost se soustředila na novou makroekonomickou prognózu. Klíčovým sdělením je, že bankovní rada je i nadále připravena začít ve druhé polovině letošního roku zvyšovat úrokové sazby, a to za předpokladu zřetelného odeznívání pandemie během jara.

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí

A zároveň navzdory tomu, že v nové makroekonomické prognóze ČNB počítá s výraznějším zpomalením spotřebitelské inflace v letošním roce ke 2 % a se silnějším kurzem koruny vůči euru. Rizikem zvyšování sazeb zůstává naopak pomalejší odeznívání pandemie, což by znamenalo nutnost udržovat déle uvolněné měnové podmínky.

V nové makroekonomické prognóze ČNB významněji snížila odhad inflace pro letošní rok na 2 % a zároveň průměrný kurz koruny vůči euru v letošním roce na 25,80 CZK/EUR oproti 26,60 CZK/EUR v listopadové prognóze. V letošním roce zároveň ČNB počítá se zrychlením HDP o 2,2 %, což si lze vyložit jako dopad expanzivní fiskální politiky do hospodářského růstu. Pouze výhled na tržní sazby (3měsíční PRIBOR) zůstal v podstatě nezměněn.

Dopad na kurz koruny byl během tiskové konference relativně omezený, což lze odůvodnit tím, že koruna výrazněji posílila již v první polovině tohoto týdne. Vzhledem ke skutečnosti, že bankovní rada i nadále signalizuje zvýšení úrokových sazeb ve druhé polovině roku jako reálnou možnost, tak se zvyšuje pravděpodobnost toho, že se koruna i v nadcházejících týdnech udrží pod hranicí 26 CZK/EUR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…