Miroslav Ševčik: Neměli by dovolit racionálně neodůvodnitelný, fantasmagorický, téměř čtyřsetmiliardový deficit

26.09.2021 22:00 | Komentář

Nový ministr financí, nová vláda a nový Parlament ČR by neměli připustit schválení nyní resortně projednávaného státního rozpočtu pro rok 2022. Neměli by dovolit racionálně neodůvodnitelný, fantasmagorický, téměř čtyřsetmiliardový deficit v příštím roce.

Miroslav Ševčik: Neměli by dovolit racionálně neodůvodnitelný, fantasmagorický, téměř čtyřsetmiliardový deficit
Foto: NF VŠE
Popisek: Doc. Miroslav Ševčík, proděkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze

Naopak považuji za nezbytné po volbách vyvolat projednání změny rozpočtového rámce a stlačit deficit v příštím roce pod 120 miliard Kč. Toho lze dosáhnout především omezením výdajů ve všech kapitolách rozpočtu nejméně o 5 % ve vztahu k výši očekávaných letošních výdajů a selektivně u dalších kapitol rozpočtu o další desítky miliard Kč. Dále je třeba zrušit například sociálně inženýrské programy diktované ESU (Evropskou socialistickou unii). Aby to bylo politicky průchodné, tato restrikce by se nejméně týkala MPSV, přes které tečou výdaje na důchody i většina dalších sociálních transferů.

V případě, že ekonomika bude vykazovat ekonomický růst, by rozpočet mohl být v roce 2025 vyrovnaný. Vyrovnanost rozpočtu však může zabezpečit pouze čtyřleté období pro ministra financí z řad hnutí Trikolora Svobodní Soukromníci. Takový Rašín 21. století, který bude mít v kanceláři, kde bude přijímat správce jednotlivých rozpočtových kapitol, napsáno: NIC VÁM NEPŘIDÁM.

Zvýšení příjmů veřejných rozpočtů může nastat po omezení COVIDISMU, a po postupném návratu k pokud možno normálním, tržně konformním vztahům. Jsem si však vědom toho, že úplný,  stoprocentní  návrat již není možný. Po nastartování ekonomického růstu a obnově růstu spotřeby především domácností dojde ke zvýšení příjmů veřejných rozpočtů např. z výběru DPH a spotřebních daní. Pro výdajovou stránku máme připraven redukční program pro každou kapitolu rozpočtu. Mimo jiné např. i snížením kofinancování neefektivních dotačních  programů ESU, zastavením nákupu nepotřebného vojenského vybavení v souvislosti s odchodem z Afghánistánu, zrušením alarmistických pseudozelených programů (pětisetleté sucho či leninské programy boje proti údajným změnám klimatu – jen idiot neví, že klima se na zemi mění po miliony let, a to bez vlivu člověka).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …