Odešel spisovatel Zdeněk Fišera

07.09.2022 7:23 | Komentář

Mezi smutné zprávy posledních dnů patří i úmrtí talentovaného a pracovitého autora pozoruhodně rozsáhlých encyklopedií a encyklopedických průvodců, které vycházely i v pražském nakladatelství Olympia, v populární a čtenáři oblíbené edici Navštivte.

Odešel spisovatel Zdeněk Fišera
Foto: Olympia
Popisek: Logo nakladatelství Olympia

Zdeněk Fišera se dlouhodobě věnoval historii, a to především historii architektonických památek středověku. Mezi jeho nejoblíbenější témata patřily fortifikační stavby a jejich vývoj.

Fišera byl i kmenovým autorem nakladatelství Libri, kde postupně vyšly jeho velké encyklopedie Skalní hrady zemí Koruny české, Jeskynní hrady střední Evropy, Encyklopedie městských věží v Čechách, na Moravě a ve Slezsku a Encyklopedie městských bran v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Podílel se i na dalších velkých projektech, třeba na encyklopedii Historické radnice Čech, Moravy a Slezska s archeologem Karlem Kibicem. Jedním z jeho skutečně obdivuhodných děl je publikace Loupeživí rytíři a zemští škůdci království českého a jejich sídla. 

Fišera se narodil vystudoval Odborné železniční učiliště a dlouho pracoval jako zaměstnanec Českých drah. Mezi roky 2000 a 2004 pracoval pro Národní památkový ústav, kde pomáhal se zpracováváním seznamů některých okresů. Už v roce 1988 se mu podařilo v Jilemnici založit Klub přátel historie Transsaltum, byl i zakládacím členem Klubu Augusta Sedláčka a České archeologické společnosti jako archeolog-amatér. Články přispíval i do řady odborných sborníků a časopisů, od roku 2003 se věnoval pouze publikační činnosti. 

Nabyté znalosti, které čerpal z dostupné literatury, ale také z archivů muzeí a z komunikace s místními historiky, nakonec využil k přípravě úspěšných turistických příruček v Olympii. Vyšly zde jeho knihy Městské věže v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Moravské a slezské hradní kaple, Opevněné kostely (I. a II. díl), Skalní hrady a Církevní opevnění v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Jeho poslední kniha v Olympii vyšla pod názvem Staré pověsti české od Mělníka k Broumovu. Jedná se o výbor většinou málo známých nebo zcela neznámých pověstí z tohoto prostoru, kterým Fišera vtiskl beletristickou podobu. Publikaci o husitských hejtmanech a jejich sídlech, která musela být kvůli pandemii covidu odložena, bohužel již dokončit nestihl a jejího vydání se nedočká. Zemřel v květnu 2022. 

Za redakční kolektiv nakladatelství Olympia Tomáš Hejna, šéfredaktor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…