Oldřich Němec: Jsem hrdý na svého prezidenta

23.04.2013 11:58 | Zprávy

Miloše Zemana, nového prezidenta České republiky, znám mnoho let ze svého aktivního působení v politice. Dovolte mi, abych touto cestou přiblížil čtenářům několik momentů, které mi vtiskla setkání s Milošem Zemanem do paměti a do srdce, a na které se jen tak nezapomíná.

Oldřich Němec: Jsem hrdý na svého prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman jako vůdce strany

Poznal jsem ho jako velkého vůdce, který vytáhl ČSSD z malé pětiprocentní strany k vítězství a dovedl ji až do Strakovy akademie. Mnohokrát jsem se s ním setkal na ústředních výkonných výborech, kde jsem zastupoval jako jeho člen mnoho let libereckou ČSSD.Poznal jsem ho i z pozice bývalého krajského předsedy sociální demokracie, kdy jsme se s ním scházeli na politických jednáních. Několikrát jsme spolu měli možnost diskutovat jak při stranických jednáních, tak později jako státní úředníci – pan prezident tehdy jako premiér vlády a já jako přednosta tehdejšího libereckého okresního úřadu.

Musím říci, že jeho názory mi byly vždy velmi blízké a s většinou z nich jsem se vždy ztotožňoval, jako kdyby mi mluvil z duše. Obdivoval jsem vždy jeho široký záběr, sečtělost a přehled, a přiznám se, že jsem obdivoval a trochu mu i záviděljeho rétorické umění.

Předvolební cesty a zážitky z nich

V roce 1998 jsem absolvoval s Milošem Zemanem předvolební mítinky za ČSSD v rámci tehdejšího Severočeského kraje.Tehdy jsme jezdili nejen autobusem Zemák, ale byla vypravena i železniční trasa volebního vlaku napříč krajem. S autobusem jsme tenkrát objezdili všechna větší i menší města, od Jablonce nad Nisou přes Liberec, Českou Lípu, Děčín, Ústí nad Labem až po Most a Chomutov.

Samozřejmě, že mým zájmem tehdy bylo, aby autobus s Milošem Zemanem a dalšími politiky zastavil také na náměstí v Chrastavě. Nezapomenu na epizodku, kdy jsem na chrastavském náměstí na ruce držel svoji tehdy dvouletou dceru Janičku a s mikrofonem jsem se jí ptal, koho by volila, kdyby měla volební právo.

Odpověď do mikrofonu zněla opravdově upřímně: „…Emana.“ Přítomní účastníci mítinku pochopili, že dcerka myslí Miloše Zemana, a náměstí doslova burácelo smíchy. Budoucí ministr průmyslu a obchodu doc. Miroslav Grégr tenkrát při hodnocení volební kampaně konstatoval: „Nejvíce se mi líbil mítink v Chrastavě.“ Byla to tehdy velká pochvala.

Na cesty se Zemákem jsem byl vybaven svačinou. Jednou někde mezi Českou Lípou a Děčínem Miloš Zeman projevil přání, že má chuť na chleba s paštikou.

Posádka vozu však chléb s paštikou neměla, a nabízeli Milošovi různá jiná jídla. Tenkrát jsem skromně utrousil, že pokud by se přítel předseda neurazil, já mám právě onen chleba s paštikou jako svačinu, a mohu nabídnout. Moje svačina byla v mžiku snědena nejen panem předsedou, ale i ostatními politiky jedoucími v Zemáku, a Miloš tehdy prohlásil, že jsem skutečně dobře vybaven.

Podruhé se zastavil Miloš Zeman na předvolebním mítinku v Chrastavě jako čestný předseda krátce vzniklé Strany práv občanů – Zemanovci (SPOZ) před parlamentními volbami v roce 2010. Opět s autobusem Zemák. Jsem přesvědčen, že v té době málokdo věřil, že by se Miloš Zeman mohl aktivně do politiky vrátit. Já jsem o tom byl však pevně přesvědčen.

Jako důkaz mého tvrzení mohu uvést, že jsme v lednu 2010, přestože se tomu někteří vrcholní krajští funkcionáři SPOZ velmi bránili, zahráli Miloši Zemanovi při otevření krajské kanceláře SPOZ v Moskevské ulici v Paláci Koruna. Ano, tehdy jsme jako ŘQ – Řehečské kvarteto „předpověděli“ další Milošovo působení v politice. S laskavým svolením autora textu, mého bratra Zdeňka, přetiskuji text písně, která tehdy zazněla, a bude v letošním roce  natočena na v pořadí již třetím CD našeho Řehečského kvarteta mezi dalšími jednorázovými účelovými texty, které kdy naše uskupení za těch několik let svého působení hrálo k různým akcím. Píseň jsme nazvali „Píseň pro Zemana“, a zde je:

Píseň pro Zemana

(na nápěv lidové písně Pod našima okny…)

Vítáme Vás tady, pane Zemane,
udělal jste nám radost, možná jiným ne.
//: Víme, proč jste přijel,
kancelář jste viděl
Strany Práv Občanů,
v Liberci dostanů… ://
Politický subjekt je to zde nový,
bylo to potřeba v té naší zemi.
//: Procenta stoupají,
přátelé doufají,
že se něco změní
v politickém dění. ://

Do květnových voleb, to my s Vámi jdem,
třeba kvůli Jirkoj v Ústí nad Labem…
//: To bude zas mela,
naše píseň zněla,
ty Vaše bonmoty
jdou nám do noty. ://

Přejeme Vám úspěch do parlamentu,
kéž by bylo víc… takových momentů.
//: Víme, že jste jiný,
slušňák z Vysočiny,
co kakao nemá rád -
to říkal kamarád. ://

Autobusem Zemák objeďte města,
ukažte všem lidem, že nejde jen o gesta.
//: Muž jste přece zralý,
ať Vám slouží zdraví,
vždy v dobré náladě,
příště na Hradě…://

(text písně složil Zdeněk Němec)

Více na www.kvarteto.rehec.cz nebo www.rehec.cz.

Proč si vážím současného prezidenta

Velmi si vážím našeho pana prezidenta z několika důvodů – nemění své postoje a názory, řekne vše tak, jak si to myslí, byť se to leckdy někomu třeba nelíbí, nepodlehl nikdy žádným lobbistickým skupinám, a umí se k věcem vždy postavit jako chlap.

Po útoku na newyorské WTC v září 2001 se vyjádřil velmi trefně, když jako premiér vystoupil v televizi a řekl památnou větu: „S teroristy se nevyjednává, s teroristy se bojuje.“ Jsem přesvědčen, že mluvil tenkrát z duše téměř všem občanům.

V roce 2003, bohužel díky zradě některých vlastních lidí, nedosáhl postu prezidenta republiky. Po té zpackané a naprosto potupné zradě mi tenkrát bylo velice trapně a styděl jsem se za ty kolegy poslance a senátory, kteří něco jiného říkali a něco jiného později konali. Nedivím se, že byl unaven a chtěl si odpočinout.

Obdivuji jeho houževnatost jít do toho znovu. Naštěstí již nemusel čelit lžím o tom, kdo ho volil či nevolil. V přímé volbě obdržel hlasy od občanů České republiky, nikoliv pouze od zákonodárců. O to je nyní ten mandát prezidenta silnější, a je to tak bezesporu dobře.

V roce 2006 jsem se veřejně do sdělovacích prostředků vyjádřil ohledně jednoho mého bývalého kolegy z ČSSD a z Poslanecké sněmovny v jeho kauze „kakao“. Tehdy jsem řekl nahlas to, co si myslelo asi 95% národa. Řekl jsem pouze, že příliš nevěřím jeho vyjádřením. Byl jsem za to stranicky lynčován, Jiřím Paroubkem vyškrtnut z parlamentní kandidátky, bylo navrženo moje vyloučení z ČSSD… Odešel jsem nakonec sám, aby to tehdejší „přátelé“ v ČSSD měli o něco jednodušší. Proč to píši? Tenkrát se někdo v jakési TV diskusi ptal Miloše Zemana, jak to vidí, a Miloš v odpovědi pronesl větu, která mne znovu utvrdila v tom, že je to velký politik: „Za názory se nevylučuje, s názory se diskutuje…“

Po zvolení Miloše Zemana prezidentem České republiky naše hudební uskupení zaslalo Miloši Zemanovi gratulaci. Takových blahopřejných dopisů zřejmě dostal stovky, ne-li tisíce. Bylo mým velkým potěšením, když jsem si v den jeho inaugurace vyzvedl jeho písemné osobní poděkování.

Pro to vše, co jsem uvedl ve svém příspěvku, bude portrét Ing. Miloše Zemana, nově zvoleného prezidenta České republiky, pověšen na čestném místě na mém pracovišti.

Mgr. Oldřich Němec

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Liberty Ostrava? Znárodnit!

8:55 Vladimír Ustyanovič: Liberty Ostrava? Znárodnit!

Kdo je majitelem ostravské huti Liberty Ostrava? Sanjeev Gupta, britský podnikatel indického původu.…