Oldřich Rambousek: Alexander Litviněnko opět na scéně. Kdo je vrah!

21.01.2016 18:10

Jako bývalý člen této levicové strany vzhlížím s trochou naděje k letošnímu sjezdu strany. Doufám, že se podaří prolomit ledy a dojde k transformaci strany ve stranu opět komunistickou, uplatňující prvky marxismu do praxe.

Oldřich Rambousek: Alexander Litviněnko opět na scéně. Kdo je vrah!
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Britské úřady a soudy vydaly rozhřešení k případu Litviněnko. Dalo se očekávat, že za vraha bude označeno Rusko a Putin. Poněkud mě ale zaráží tendenčnost a jednoznačnost závěrů vydaných Brity. Tak jednoduché to tedy není!

Praktiky tajných služeb jdou zcela nad právní rámec jakéhokoliv státu. Jestli si někdo myslí, že třeba Česká BIS se chová jinak, tak je na omylu. Tyto složky mají svá pravidla o kterých mnohdy ani politici nemají ani páru. Dozvědět se pravdu o jejich počínání je prakticky nemožné, zvláště u rozvědky a špionáže. Žádný, byť sebelepší soud není schopen zjistit pravdu, protože tajné služby mají přístup tam, kam se běžný smrtelník nemůže nikdy dostat, mají prostor i prostředky k manipulaci s důkazy i lidmi, vytvářejí falešné důkazy a staví do cesty vyšetřování iluzorní postavy, vytváří zkreslené motivy i zavádějící směry vyšetřování, podplácí a kupují si svědky, politiky nevyjímaje-/počínání CIA/. Tento lehoulinký výčet možností tajných služeb by Vám měl stačit na to, aby jste pochopili, že závěry Britů v kauze Litviněnko jsou s největší pravděpodobností pouze iluzorní a slouží především k diskreditaci Ruska, i když nelze zcela popřít možnost, že Rusko má vinu.

Agent rozvědky však dobře ví, že dělá práci, která jej může stát život a také ví, že smrt může přijít i z vlastních řad-třeba v případě odhalení nebo úniku citlivých informací. Velmi v těchto případech záleží na tom, co agent ví a s kým byl ve styku. V těch lepších případech je velmi dobře uklizen na místa, kde jej nikdo nezná a je mu změněna identita. V těch horších případech může být zlikvidován. Vcelku jasně se ví, že Alexander Litviněnko pracoval jak pro Ruskou rozvědku, tak pro Španělskou a Britskou MI 5. Tedy hrál to na více stran a tato hra je velmi nebezpečná. Z tohoto plyne, že motiv k jeho likvidaci měli nejen Rusové, ale i Španělé a Britové. Dost možná i samotná CIA, protože ta je v úzkém kontaktu s MI 5. Při přímém odhalení jeho identity a možnosti ztráty citlivých dat by nezbývalo Rusku nic jiného, než jej nechat zlikvidovat, ale tento krok je zcela legitimní a logický. Takto pracují všechny tajné služby na světě. V tomto případě mi tedy přijde jakékoliv obviňování Ruska za zcela zbytečné a pokrytecké. Jde o běžně uznávaný proces a to bez legrace.

Jsem přesvědčen, že mnohem horší by bylo pro západ, kdyby unikly tajné informace z jejich území. Jejich strach z Ruska je přímo paranoidní. Mohla by být například rozkryta tajná síť agentů Britské tajné služby na Ruském území a nedej bože kdyby se jednalo o CIA. Možností je opravdu velmi mnoho. Protože cosi o práci rozvědky vím, tak jsem toho názoru, že se schylovalo k úniku citlivých dat z oblasti hospodářsko - mafiánského segmentu Ruské ekonomiky, kde mají Britské a Americké nadnárodní korporace značný ekonomický profit. Napovídá tomu totiž zaměření práce Litviněnka, jež byl specialistou v oblasti hospodářské kriminality a špionáže. Američané i Britové se již dlouho zcela nepokrytě snaží rozbít Ruskou hegemonii v těžbě nerostných surovin a především ropy a plynu. Potřebují se k těmto surovinám dostat za jakoukoliv cenu. Je jim lhostejné, že to někde může skončit i válkou. Američané a Britové postupují podle hesla: JE U VÁS ROPA ČI ZEMNÍ PLYN? JESTLI ANO, TAK U VÁS NENÍ DEMOKRACIE. JEDINĚ MY VÁM JI MŮŽEME ZAJISTIT. Tento princip je odporný.

I když tedy Britský soud vydal svůj ortel, nejsem v žádném případě přesvědčen, že jde o pravdu. TA NEBUDE NIKDY ODHALENA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…