Oldřich Rambousek: Evropská unie a státy v ní jsou obětí politicko-ekonomického hybridu

09.08.2015 7:33

Skutečnost, že kapitalismus je do budoucna neudržitelný systém je všeobecně mezi intelektuálními špičkami známa již delší čas. Jeho přežitost na nás cení zuby na každém rohu a to ze směru ekonomického, společenského i sociálního.

Oldřich Rambousek: Evropská unie a státy v ní jsou obětí politicko-ekonomického hybridu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Některé západoevropské státy si uvědomují tíživost a postupnou neudržitelnost systému, což je následně vede k úpravám sociálních systémů, které mají ještě o nějaký čas prodloužit agónii kapitalismu. Nejedná se však o kroky systémové, ale účelové a do jisté míry populistické, nenesouc konečné řešení dilematu.

Dost možná se nyní stanu opět terčem agrese některých čtenářů, ale jsem přesvědčen o své pravdě dost pevně. Domnívám se totiž, že životaschopný model společenské a ekonomické přestavby lze najít v Číně.  Fakt, že Čína ekonomicky expanduje, musíme hledat v minulosti a to v období okolo roku 1975.  V této době pomalu začal v Číně společensko-politický posun z fáze socialismu k lidové demokracii, kde vedle sebe koexistují socialismus i kapitalismus pod politickou kontrolou právě lidové demokracie pod vedením komunistické strany Číny.  Z hlediska počtu členů KS Číny jde skutečně o lidovou demokracii. Dozajista má i Čínský model jisté nedostatky, ale jsem přesvědčen, že pozitiva jasně vítězí nad negativy, čehož dokladem jsou nejen statistická čísla Čínské ekonomiky, ale i fakt, že Čína je v situaci, kdy si může celou Ameriku klidně koupit. Čínští komunističtí představitelé naštěstí včas pochopili zcestnost socialistického modelu dle předlohy Sovětského svazu, který byl aplikován i v Československu a našli sobě vlastní cestu. Tato dnes přináší své ovoce. Dokonce Čínský model dokazuje i to, že kapitál lze společensky kontrolovat a řídit ve prospěch společnosti i když vzniká v ekonomické formaci soukromého kapitálu.

V České republice je lidová demokracie a přímá demokracie vnímána jako něco jedovatého a nežádoucího. Ono vlastně ani není divu. Velký kapitál se všemožně brání jakékoliv kontrole, protože nechce ztratit svou politickou moc, která kryje jeho zlodějnu a podvody, jež ve výsledku zaplatí každý občan ve svých daních. Proti tomuto svinstvu, které je praktikováno především v zemích střední a východní Evropy má Čína velmi účinný prostředek obrany. Je jím trest smrti za korupci, drogy. Doživotí za daňové podvody, vraždy, zneužívání pravomocí veřejného činitele atd.  Zkuste si jen představit, kolik by jen v ČR muselo být za uplynulých 25 let vykonáno trestů smrti a kolik lidí by sedělo na doživotí! Myslím hlavně ty, kteří se považují za společenskou smetánku jako je Klaus, Bakala, Rath, Vondra a další. Pohřebáci by si jistě přišli na své. Jisto je to, že pár šmejdů by prdělo do hlíny a ti další by si již dali velký pozor.

Velmi důležitým faktorem s mnoha konsekvencemi je v boji za lidovou demokracii jasná ideologická jednota k jedinému směrnému cíli, jimž je sociálně spravedlivá, vyvážená a co nejvíce lidově demokratická společnost. Čína v tomto ohledu praktikuje velmi úspěšně a její společnost každým rokem zvyšuje svou úroveň, což západ velmi nerad vidí.

Můžeme klidně zapomenout na slovo Čína, ale měli bychom jako společnost uchopit téma lidové a přímé demokracie, neboť jak se ukazuje, tak právě ona je návodem k dalšímu smysluplnému bytí.

Oldřich Rambousek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.