Oldřich Rambousek: Karel Marx by se divil, kam až jsme klesli

07.10.2017 21:30

Byla to taková pěkná stranická členská schůze. Karel Marx by se divil, kam až jsme klesli! Možná, že by se na to už měl Vojtěch Filip vykašlat a jít od válu.

Oldřich Rambousek: Karel Marx by se divil, kam až jsme klesli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Po jistém čase jsem se opět zúčastnil členské schůze KSČM a vskutku - nestačil jsem se divit. V každém případě jsem velmi rád potkal staré přátele, ale tak nějak stále více nepobírám nové stranické trendy. Jedná se především o to, že dnešní takzvaní komunisté jsou přesvědčeni, že jsou levicí. Ona je to víceméně pravda - dle politické profilace KSČM, ale v tomto případě je ono slůvko v názvu strany (komunistická) jednoznačnou lží a fabulací pro veřejnost.

Levice - co to vlastně je? Název levice pro politická uskupení je velice širokospektrální a dovolím si říci, že nejednoznačný. Levicové strany se vyznačují především mnohem vstřícnější politikou vůči normálním občanům. Jejich politika je daleko více cílena na oblasti sociální politiky, práce, vzdělávání, zdravotnictví, ale bohužel se vyhýbá podstatě, kterou je kapitalistický ekonomický systém, jenž se skrze kapitál stal nedílnou součástí politiky, čímž vytlačuje obecné problémy obyvatelstva na samotný okraj zájmu.Toto vyhýbání se podstatě ve výsledku znamená, že levicové strany jsou jakýmisi změkčovadly kapitalismu, bez jakéhokoliv zájmu změnit podstatu - tedy systém a společenský řád. Tímto postojem se smazávají rozdíly mezi levicí a pravicí, neb všechny takovéto partaje se ve výsledku seběhnou k jedinému korytu, kde si spokojeně mlaskají a smějí se, jak že s voliči vyjebali. Zářnými příklady jsou politické postupy Bohuslava Sobotky a jeho ČSSD a také lidovců pod Bělobrádkovým vedením a odporná kolaborace ministra kultury Hermana. Ano - to je levice. Prodejná děvka a nic víc. Místo toho, aby stála na straně občanů, tak občanům škodí! Přijde mi proto velice smutné, když komunisté o sobě řeknou, že jsou levicí. Ano - patří do spektra levicových stran, ale jsou to komunisté, a tak by to měli i veřejně deklarovat a vymezit se proti svému zařazení pod všeobjímající pojem levice. Mýlím se, pane Filipe, anebo už jste na tom skutečně tak špatně, že vám nezbývá nic jiného, než být v jednom pytli se socany a zrádcovskými lidovci?

Jsem schopen pochopit, že politika se vyvíjí, a to stejně tak jako společnost, a že je nutné přizpůsobit se novým trendům. Ovšem i to přizpůsobení se má své limity, za které by se jít už nemělo, a to víc, jedná-li se o záležitosti podstaty a ideologie. Jak jsem již řekl, komunisté jsou součástí levicového politického spektra, avšak jako komunisté mají svá jasná specifika, jež je od levice odlišují. Základy rozdílnosti hledejme v oblasti zásadní změny politického i ekonomického systému, v hluboké návaznosti na změnu společenského řádu. V tom, že komunisté požadují změnu vlastnictví výrobních prostředků v klíčových odvětvích průmyslu a ekonomiky, ve znárodnění veškerých přírodních zdrojů, jež naší porobené republice ještě náleží. V nastolení cesty k přímé lidové demokracii. V obnovení budování beztřídní společnosti a nastolení rovných práv. V cestě k obnovení sociálních jistot, a to ve smyslu například odchodu do důchodu opět v 60 letech, a to s důchody, jež zajišťují občanům důstojné dožití. Přesně toto požadují skuteční komunisté, a to bez ohledu na jakýkoliv svůj profit. Komunista by totiž, pane Filipe, neměl jednat ze zištných příčin - to není komunistický styl. Osobně mi to přijde, pane Filipe, za dost ponižující, když vás část veřejnosti hází do jednoho pytle s ČSSD a lidovci, ale daleko horší je, i členská základna se s tímto ztotožňuje, a dokonce to o sobě říká. Je žalostný pohled na to, pane Filipe, že členové vaší strany neznají rozdíly mezi levicí a komunisty! Až tam jste to, soudruzi, dopracovali. Máte jediné štěstí, pane Filipe, a celá ta vaše klika okolo vás na ÚV, že strana nemá nového Klementa Gottwalda, protože to byste už dávno s Dolejšem, Konečnou, Kováčikem, Markovou, Fialovou, Lankšádlovou a podobnými fárali na uranu. Vy jste jen ubohé vyžírky a hrobaři strany. Chudáci ti řadoví členové, kteří se na členské schůzi sejdou. Cukroví si musí napéct sami a jako občerstvení slouží Babišovy párky s drůbežího separátu a pilinami. Jo, jo - kde jsou ty časy, když to ještě stálo za hovno.

Víte, pane Filipe - volil bych komunisty, ale ptám se, kde jsou? Sice zde máme politickou stranu s tímto názvem, ale programem levicovým. To už můžu volit ČSSD nebo lidovce, protože to je jedno. Ba ne - žádná levice - risknu to a dám hlas Okamurovi, protože on má program více komunistický než KSČM. A že Okamura občas plivne po KSČM - vy se mu divíte??? Já ne! Vždycky nemusí býti dobré MÍTI FILIPA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …