Oldřich Rambousek: Konec srandy Češi a Moravané. Toť význam zkratky KSČM

31.05.2015 7:33

Poměrně s radostí jsem si přečetl článek Alexandra Mitrofanova o významu písmene K ve zkratce politické strany KSČM. Je to poněkud odlišný pohled na stav věci od pohledu mého, což však neznamená, že bych nesouhlasil s tím, že ono K v názvu KSČM je zavádějící a nepravdivé.

Oldřich Rambousek: Konec srandy Češi a Moravané. Toť význam zkratky KSČM
Foto: Daniela Černá
Popisek: Seminář pořádala KSČM

Mnoha lidem se ježí i chlupy na zadku, slyší-li název Komunistická a musím přiznat, že do určité míry se jim ani nedivím. Já osobně jsem zažil období před rokem 89 a musím přiznat, že to byl jen slabý odvar toho, co zažíváme dnes. Bohužel mnohé záležitosti současnosti zůstávají občanům skryty nebo jsou zahaleny do mlžného oparu fantasmagorií a lidé je buď vnímají špatně, nebo vůbec. Do toho všeho zasahuje mainstreamu se svojí Goebbelsovskou propagandou, pročež se politika stává pro prosté občany nečitelnou a chaotickou. Také proto mnohým uniká fakt, že K ve zkratce KSČM má zcela jiný význam, než je navenek deklarováno.

Věřte – vím dobře, o čem mluvím, protože jsem býval členem této strany a vystoupil jsem z ní. Dá se říci, že právě ono velké K bylo všeho příčinou. KSČM totiž nepraktikuje komunistickou politiku. Stala se z ní obyčejná levicová strana bez revolučních idejí, což předznamenává absenci základních aspektů marxismu, které jsou základními kameny společenských změn. Tento fakt řadí tuto stranu mezi zcela obyčejné a nezajímavé strany, což se zásadní měrou projevuje v neustálém poklesu stavu členské základny a velmi nízké angažovanosti mladých lidí. Co by také rozumně myslící člověk hledal ve straně, která není zárukou jakéhokoliv kvalitativního společenského posunu a skutečných demokratizačních procesů?

Být, či stát se komunistou v žádném případě neznamená adorovat Stalina či Lenina. Zde je nejdůležitější vycházet prvotně z teorie marxismu, která je neustále platná a aktuální avšak záměrně potlačovaná. Fakt, že o marxismu KSČM nijak zvlášť nehovoří, značí, že jí vyhovuje současný stav a že nemá skutečný zájem cosi měnit.

Ze článku pana Mitrofanova se dozvídáme, že Putin nemá rád komunisty. Tento jeho postoj je zcela legitimní a má svou reálnou podstatu. Na první pohled se může zdát, že je to úplná hloupost, když sám Putin býval členem komunistické strany Sovětského svazu a byl i předním činitelem KGB, jenže on detailně viděl zevnitř, na co socialismus de facto zemřel. Dobře znal stranickou hierarchii, ale především věděl, že ve zcela zásadním rozporu s teorií marxismu vznikala uvnitř KSSS mocenská skupina lidí, která dala vzniknout jakési nové společenské třídní elitě. Tato skupina lidí byla jednou z příčin rozkladných společenských procesů a také se nazývali komunisty. Dělali to chytře a nešli na to přímo dveřmi. Lezli okny a postranními uličkami, čímž byli hůře zjistitelní. Nic to však nemění na tom, že takovýmto komunistům měla být ustřelena palice, jen jí vystrčili. Totéž se odehrávalo i v Československu. Na to vše tvrdě doplatili poctiví komunisté a společnost jako celek. Celá ta elitářská mocenská třída vytvářená uvnitř KSSS, ale i KSČ se přelila přes rok 1989, 1990 a stal se z ní základ nové třídy kapitalistů. S tímto samozřejmě došlo ke zpětnému třídnímu rozdělení celé společnosti, což ve výsledku znamená krok zpět o 70 let.

Možnost, že K ve zkratce KSČM znamená Kremelská, mi přijde jako poněkud kostrbatá konstrukce vztahů. Kreml nějakou KSČM k ničemu nepotřebuje. Maximálně a to ještě víceméně pouze v rovině teoretické se dá uvažovat o jakési roli nastrčeného panáka, ale nic víc. Rusko je dnes kapitalistickou zemí s prvky oligarchie.

Nicméně svůj byznys vnímá více nacionalisticky, což s sebou přináší určité střety s vnějším světem. V tomto směru nemá KSČM nic, co by mohla Kremlu nabídnout.

V každém případě jsem přesvědčen, že až se čas posune ve své ose více vpřed a dojde k situaci, že lidé budou rýt držkou v zemi nebo se světem prožene válka, tak lidé opět najdou cestu k marxistickému učení. Myslím, že bude vcelku lhostejno, kdo bude tyto myšlenky prosazovat a dokonce se nemusí ani nazývat komunistou. Klidně se může časem vyvinout jiný název, ale podstata zůstane stejná. Může to být klidně nová investigativní strana. Každý člověk, každá společnost by se ve svém vývoji chtěla mít lépe než předchozí generace. Návod je na dosah, ale bohužel lidstvo trpí dlouhodobě nemocí, kdy to co má nejvíce na očích prostě nevidí!

Závěrem bych ještě rád podotkl, že není třeba se pohoršovat nad tím, že KSČM vědomě ve svém názvu zneužívá písmeno K, není totiž jediná, kdož takto činí. Taková ODS má ve svém názvu D, což znamená demokratická, ale bohužel v ODS ani nevědí, co demokracie obnáší!!! Důležité je, abychom o takovýchto lhářích věděli a dali jim to u voleb pocítit.

S lítostí musím konstatovat, že současní komunisté si nevidí do huby a jejich odklon od tradičních komunistických hodnot a především od marxismu dokládá fakt, že skutečnou komunistickou stranu bohužel nemáme. Stačí, když si přečteme bláboly některých jejich členů či dokonce třeba předsedů okresních výborů, kde jsou schopni tvrdit, že v dnešní době je zcela normální, když lidé a i komunisté podnikají a zaměstnávají druhé lidi. Toto je v příkrém rozporu s teorií marxismu, ale i s programem KSČM, kde vedení strany hlásá, že jejím hlavním programovým cílem je socialismus. Z tohoto je patrno, že samotný program strany je lež.

Oldřich Rambousek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.