Oldřich Rambousek: Majitel podniku Juta ve Dvoře Králové se rozpovídal

05.08.2019 21:35

Při sledování pořadu TV Seznam, kde hovořil pan Hlavatý, jsem se v některých částech pořadu docela zasmál. Jsem prakticky ze Dvora Králové a vím mnohé. Poslouchám lidi a hovořím s nimi, a tak také vím, že pan Hlavatý je poměrně dobrý manipulátor. Prostě, kdo by ho neznal, ten by ho koupil.

Oldřich Rambousek: Majitel podniku Juta ve Dvoře Králové se rozpovídal
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

Pan Hlavatý samozřejmě hovořil o svém podnikání a neopomněl dávat na odiv svou bezbřehou pracovitost, slušnost, inteligenci, charakter, poctivost a přejícnost. Kdo chce, ať tomu věří! Já však jeho slova a chvastounství beru se značnou rezervou a je mi úplně jedno, že byl i senátorem. Když je někdo senátor nebo majitel velké fabriky, tak to ještě neznamená, že to nebude prachsprostý dobytek a vychcánek. To, jak je na tom pan Hlavatý, nechám na ctěné čtenářské veřejnosti.

Je bezesporu pravda, že podnik Juta, patřící panu Hlavatému, zaměstnává ve svých závodech velký počet lidí a je klíčovým zaměstnavatelem v oblasti Královédvorska. Je také pravda, že Juta svého dominantního postavení ve městě tvrdě využívá a je jedním z hlavních hráčů, určujících hladinu mezd dělníků v oblasti. Každý nový podnikatelský subjekt je nucen přizpůsobit se této situaci, nebo může jít o dům dál, tedy pokud se nejedná o subjekt obdobné ekonomické síly nebo silnější. Svou roli zde hraje i velikost portfolia volných míst. Čím větší ono portfolio je, tím se nový podnikatelský subjekt stává v našem městě více nežádoucím, neb se jedná o nežádoucí konkurenci, která by mohla podniku Juta přetáhnout zaměstnance. Na ono přetažení zaměstnanců nemusí být ani vyšší plat. Ten může být rovnocenný, ale jazýčkem na vahách může být sociální zabezpečení dělníků, benefity, či jen obyčejný lidský přístup a slušnost. Ta slušnost v jednání s dělníky u mnoha zaměstnavatelů hodně kulhá, viďte, pane Hlavatý. Existuje řada podniků, kde si lidé musí připadat jako v koncentračním táboře.

Pan Hlavatý řekl, že jeho největším kapitálem pro jeho byznys jsou jeho dělníci. To je v každém případě pravda. To oni musí vydělat prostředky na platy manažerů, jejich auta, počítače, mobily, létání Cessnou a celkový provoz podniku! Jsou tito dělníci podle toho placeni a hodnoceni?

Panem Hlavatým byl nakousnut i problém s výstavbou nového podniku firmy Karsit pana Řípy v oblasti průmyslové zóny, jenž byla majetkem města. Podle původních záměrů už měl nový podnik dávno stát. Měl zaměstnávat více než stovku lidí v oblasti automotive. Tedy zásadně mimo oblast zájmu podnikání Juty, ale to jen zdánlivě. Kolizní není cílový produkt, ale oblast pracovních míst. Stáhnout více než stovku lidí z trhu práce při současné velmi nízké nezaměstnanosti může být zcela zásadním problémem pro Jutu a ostatní podniky v oblasti. Každý personalista to chápe a jsem přesvědčen, že i ti v Jutě. Pokud by Juta nereagovala včas, tak by mohlo dojít k odlivu pracovních sil jinam, a v tu chvíli by Juta měla problém zajistit plynulost své výroby, a tím samozřejmě dodržet harmonogram plnění smluvních zakázek, z čehož mohou vyplynout i sankce ve formě pokut za nedodržení smluvních termínů dodávek. Došlo by k tlaku na udržení zaměstnanců, a tím i na růst mezd, což by pana Hlavatého stálo nemalé peníze, a on je zřejmě jen tak vydat nechce. Nevěřím proto slovům pana Hlavatého, že přeje úspěch firmě Karsit, ani tomu, že by přál vše dobré zaměstnancům, kteří by ke Karsitu odešli. To v tvrdém konkurenčním boji a boji o lidskou pracovní sílu prostě nemá místo. Je to jen pokrytecké heslo, vykřičené do světa bez relevantní podstaty, a jen blbec to nechápe.

Domnívám se, že jakýsi problém s přístupovou komunikací do nově zamyšlené továrny je problémem imaginárním, účelově prezentovaným. Navíc byl okořeněn i takzvanou pomocí příteli z dětství. Dle mého názoru však jde čistě o obstrukci, která má oddálit výstavbu. V kuloárech jsem slyšel, že oním přítelem z dětství je jistý pan Bartoš, majitel firmy Inzat, s. r. o. Tato firma vůbec není malá a pan Bartoš není jen tak někdo. Kdyby to byl prostý chudý důchodce, který je bezbranný, neřekl bych nic, ale jestli se jedná o pana Bartoše, tak ten se dokáže o sebe postarat velmi dobře sám, aniž by kohokoliv potřeboval. Chápu však, že sousedit se silniční komunikací hned vedle svého domu není zrovna in. Jen je mi divné, proč nevadí výpadovka na Hradec, když také sousedí s domem pana Bartoše. To je prostě nějaké divné, tedy jestli je skutečně oním přítelem zrovna pan Bartoš.

Víte, pane Hlavatý, pravda dovede být krutá. Dobře víte, že město a lidé v něm dostali nejvíc na prdel v devadesátých letech, když byla na městské radnici pánem ODS a pan Švub. Zde začala cílená likvidace podniků a noví draví podnikatelé, z nichž i někteří měli máslo na hlavě, skoupili drtivou většinu pozemků, které by umožňovaly výstavbu nových podniků!

Dnes všichni víme, za jakým účelem. Šlo jim o to nepustit do města někoho zvenčí, a to se, jak vidno, daří. Tu inkriminovanou cestu půjde jistě udělat jinak, ale jsem toho názoru, že jeden problém se vyřeší a vyvstane další. Ostatně, jak to je ve Dvoře Králové zvykem. Prostě noví větší podnikatelé nejsou v našem městě vítáni, a to starými podnikatelskými strukturami, které vyvstaly po sametovém podvodu v roce 1989.

Kdyby šlo královedvorské radnici o lidi, tak takové obstrukce utne. Tvorba takového počtu pracovních míst, jakou nabízí Karsit, je de facto společenským zájmem, a ten by měl být nadřazen v rámci možností nad zájmy jednotlivce. Tento pojem však dozajista jako bývalý senátor a politik znáte, pakliže jste si nechodil do Senátu jen pro výplatu a výdobytky politické moci.

Pro mě si můžete v televizi vykládat, co chcete. Nevěřím vám z logických důvodů ani slovo. Město ovládá hnutí ANO, starosta města za ANO, vy jste kandidoval za ANO do sněmovny. To je dost výmluvné a Karsit to bude mít těžké. Čestný boj se občas vede v ringu, ale když jde o byznys, tak jde čest stranou, neb účel světí prostředky a košile byla vždy blíže než kabát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…