Oleg Gubin: Kardinál Dominik Duka přihrál levicovým stranám desetitisíce hlasů

23.10.2013 19:44

Bylo krátce před sněmovními volbami v roce 2006. Do médií byla infiltrována Kubiceho zpráva, v podstatě sbírka drbů, která předsedu vládní sociální demokracie Jiřího Paroubka vinila – mimo jiné – z pedofilie. Hrubým odhadem přišla ČSSD o statisíce hlasů a volby skončily patem.

Oleg Gubin: Kardinál Dominik Duka přihrál levicovým stranám desetitisíce hlasů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Obdobná situace – ovšem v obráceném gardu – nastává letos. Kardinál Dominik Duka vyhrožoval v Radiožurnálu možným návratem pod rudé prapory se srpem a kladivem, pokud vláda přijme zákonné opatření proti restitucím v areálu Hradu.

Redaktorka musela ukončit rozhovor, protože kardinálovo horlení hraničilo s nepřípustným návodem, koho volit či nevolit. Stanice Radiožurnál je nejsledovanější a kardinálova exhibice rázem pronikla i do dalších médií. Hrubý odhad: levicové strany zpochybňující církevní restituce, především ČSSD a KSČM, si ve volbách přijdou na desetitisíce hlasů navíc.

Vše přitom začalo nenápadně: ministr vnitra v demisi Martin Pecina oznámil, že předloží vládě návrh zákonného opatření na vynětí areálu pražského Hradu z právně účinného zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Nelze vyloučit, že Pecinův návrh měl souběžně posílit poměrně slabé volební preference Strany práv občanů – zemanovci (SPOZ), kterou ministr vede v Moravskoslezském kraji.

Premiér Jiří Rusnok se k Pecinovu návrhu postavil neutrálně. Setkal se s Dukou a poté sdělil, že nepovažuje projednání návrhu za nutné. Vláda ovšem rozhoduje ve sboru. Protože ve vládě sedí několik ministrů, kandidujících za SPOZ ve volbách, mohl by Pecinův návrh uspět i přes premiérův nesouhlas.

Bohuslav Sobotka je v závěru volební kampaně ve výborné formě

Této situace pohotově využil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V přímém přenosu předvolební debaty deseti volebních leadrů, pořádané deníkem MF DNES a portálem iDNES, se zeptal leadra SPOZ Vratislava Mynáře, zda a kdy vláda projedná Pecinův návrh. Senát by prý obdobné zákonné opatření velice pravděpodobně schválil.

Mynář prohlásil, že za vládu nemůže hovořit, protože není jejím členem. Na Sobotkův opakovaný dotaz ovšem připustil, že je s mnohými ministry v kontaktu.

Prý požádá Pecinu, aby projednání návrhu ve vládě prosadil.

Předseda ČSSD byl ještě v létě nejslabším článkem stranického grémia. Zpočátku se stavěl rozhodně proti vládě Jiřího Rusnoka, nesouhlasil ani s většinou názorů prezidenta Miloše Zemana. Při hlasování o důvěře vládě se však pochlapil. Přijal většinové stanovisko poslaneckého klubu a hlasoval pro důvěru, stejně jako později pro seberozpuštění sněmovny. V nedávno zveřejněném rozhovoru v deníku Právo vystupuje vstřícně i vůči Miloši Zemanovi.

Sobotkova forma kulminuje právě teď, v závěrečných dnech volební kampaně. V poslední předvolební Partii na TV Prima doslova zašlapal do země úřadujícího předsedu ODS Martina Kubu. Ten pod tíhou Sobotkových argumentů dokonce připustil – prý v krajním případě – podporu jednobarevné vlády ČSSD. Což ovšem Sobotka velkoryse odmítl. Chápe prý, v jak hluboké defenzívě se celá ODS nachází.

Již byla zmínka o přímém přenosu předvolební debaty na serveru iDNES, mimochodem již v domácím prostředí Andreje Babiše. Také tady patřil Sobotka mezi nejaktivnější diskutéry. Ještě více se však Sobotka prosadil ve volebním speciálu na TV Nova, skvěle moderovaném Markétou Fialovou. Jestlipak se díval veřejnoprávní Václav Moravec?

Sobotkovým soupeřem byl Miroslav Kalousek. Pročpak jste se z volební kampaně skoro vytratil, ptal se Sobotka. Není vás skoro vidět a dokonce ani slyšet. Drtil pak soupeře neúprosnými argumenty z éry Topolánkovy a Nečasovy vlády. Zmínil starosti střední třídy, která prý má předplaceno, potíže handicapovaných spoluobčanů, nejvíce postižených Drábkovým řáděním na MPSV, stejně jako seniorů, kteří v zájmu nejmajetnějších deseti tisíc musí až do roku 2015 zapomenout na valorizaci penzí. Vyhrál vysoko na body.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …