Oleg Gubin: Nečasova a Kalouskova vláda je jako kůl v plotě, míní občané

27.04.2012 17:19

Úspěšná protivládní demonstrace za účasti více než sta tisíc lidí vyvolala různé reakce. Petr Nečas i Miroslav Kalousek připustili, že šlo o zcela legitimní protest. Vláda však podle obou nehodlá od reformních opatření ustupovat. Zato přímo nenávistně reagoval ve svém komentáři v týdeníku Reflex Bohumil Pečínka. Je prý nepřijatelné, aby se o vládě rozhodovalo nátlakovými akcemi na náměstích, míní Pečínka. Pasivní vydání země do rukou sociálních demokratů by považoval za politickou zradu srovnatelnou s kapitulací Edvarda Beneše v únoru 1948.

Oleg Gubin: Nečasova a Kalouskova vláda je jako kůl v plotě, míní občané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Text považuji za bojovně bolševický, v duchu třídního boje naruby. Zneužití jména druhého československého prezidenta je hluboce urážlivé. V obdobném duchu psávali redaktoři někdejšího Rudého práva v době totality. Pro Pečínku dobrá společnost!

Není ostatně sám, v obdobném duchu píše jeho redakční kolega Petr Holec nebo i z totalitního režimu známý Karel Steigerwald, nyní v MF DNES. Za normalizace psával scénáře, ještě v dobré paměti je jeho rozhlasový seriál Jak se máte, Vondrovi?

Jak asi budou tito experti komentovat poslední vyjádření odborářských předáků, podle nichž protestní akce zesílí a budou bolet? Koalici Nečas + Kalousek + platforma Peake je možno připomenout stávku na železnici v roce 1997. Vedl ji Jaromír Dušek a trvala asi tři dny. Prezident Václav Havel vzhledem k vážnosti situace pověřil zprostředkováním mezi odboráři a vládou tehdejšího ministra zemědělství Josefa Luxe.

O vládě a jejích asociálních reformách se diskutovalo včera v pořadu Máte slovo na prvním programu České televize. Vláda je jako kůl v plotě za Jakeše, zazněl názor diskutujícího občana.

Na dnešní mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny požádá Nečasova vláda o vyslovení důvěry a s vysokou pravděpodobností ji získá. Avšak i při důvěře sněmovny se vláda bude dál pohybovat na nesmírně tenkém ledě. Není dořešeno majetkové vyrovnání s církvemi, daňová a důchodová reforma, neví se, kdo usedne do elektrického křesla ministra školství a jak se na jeho ministerstvu bude další situace vyvíjet.

Odborářský předák Jaroslav Zavadil se na všechny poslance obrátil otevřeným dopisem, ve kterém mimo jiné uvedl: „Politici jsou zaměstnanci voličů a měli by po celé své volební období naslouchat názorům, zájmům a potřebám voličů, zejména jejich reakcím na dopady vládních rozhodnutí. Lidem vadí, že asociální kroky a škrty provádí vláda, která sama připouští rozkrádání veřejného majetku. Tato vláda ztratila důvěru občanů a nemá morální schopnost poctivě dokončit své volební období.“

Pro aktuální politickou situaci je charakteristické vyjádření známého lékaře Jana Hnízdila: „Celá naše země nápadně připomíná Titanik. Kormidla se zmocnili šílení politici. Loď v plné rychlosti navedli na liberálnětržní ledovec. Hladina korupce rychle stoupá a peněžní čerpadla už nestačí. Byznystřída ještě popíjí, ale ke dnu jdeme všichni.“

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…