Oleg Gubin: Premiér Sobotka odvolává nejlepšího ministra školství

01.06.2015 21:30

Ač jej označil za nejlepšího ministra školství v posledních deseti letech, jedním dechem premiér Bohuslav Sobotka ministra Marcela Chládka odvolal.

Oleg Gubin: Premiér Sobotka odvolává nejlepšího ministra školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Marcel Chládek

Současně poslal žádost o Chládkovo odvolání na Hrad prezidentu Miloši Zemanovi. Prezident se v neděli vyjádřil, že před svým rozhodnutím chce ještě s ministrem hovořit. Podle ústavy Chládka odvolat musí, jinou možnost nemá. Ústava však prezidentovi nestanoví žádnou lhůtu, ve které by měl premiérovu požadavku vyhovět.
Umím si představit, jak se odvolávaný ministr bude hájit při rozhovoru s prezidentem mezi čtyřma očima. Ostatně se už vyjádřil pro média, že jde o akci vicepremiéra, ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše. Prý mu nejvíce vadí Chládkův požadavek o navýšení rozpočtu na rok 2016 o tři miliardy ve prospěch resortu školství.

Snahu o Chládkovo odstranění měl Babiš prosazovat v deníku MLADÁ FRONTA DNES, který vlastní. Inkriminovaný text vyšel v deníku ve čtvrtek 28. května pod titulkem Ministr má problém s podřízenými, hlavně se ženami.

Marcel Chládek prosadil v resortu školství a tělesné výchovy tři zásadní věci: od ledna 2015 se zvýšily platy pedagogů, je upraven proces státních maturit ve prospěch matematiky, poslední ročník předškolní výchovy je pro děti povinný. Je ovšem pravda, že přílišnou náročnost vůči podřízeným mu premiér vytkl při loňské inspekci. V pořadu Události a komentáře na ČT 24 uvedl šéfredaktor MFD Jaroslav Plesl, že zmíněný článek rozhodně nevyšel z iniciativy Andreje Babiše. Kdo chce, nechť věří…

Některé kritické poznámky ve zmíněném článku opravdu ukazují na ministrovu šikanu, jiné jsou úsměvné. Ve většině případů se autor Marek Přibil odvolává na „spolehlivý zdroj“. To, že ministerstvo během 16 měsíců opustilo devět zaměstnankyň, nelze podle mého názoru považovat za nadměrnou fluktuaci signalizující šikanu. Jako příklad je možno uvést Anetu Lačevu, která jako Chládkova podřízená působila už během jeho funkce Rathova náměstka ve Středočeském kraji. Pokud s ním měla nedobrou zkušenost, proč jej následovala i na ministerstvo?

V publicistickém pořadu respektované komerční televize se k situaci na Chládkově ministerstvu vyjádřil mimo jiné Pavel Beňo. Tento podnikatel je majitel agentury, zprostředkovávající vzájemné vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci. Mám zkušenost, že pro vlastní prospěch rád přehlédne i šikanu šéfa ze strany podřízených. Hned mě napadlo, zda právě to není případ Marcela Chládka.

Ostatně, obdobně by mohl postupovat ten, kdo by chtěl politicky zlikvidovat Andreje Babiše. Kvůli střetu zájmů je to složité – voliči přece věděli, koho volí. Ale což to zkusit přes šikanu. Zajít s novináři z jiných než Babišonovin – všechny přece nejsou Babišovy – na Babišovo ministerstvo. Zjistit, kdo odešel a proč, kolik jich bylo, a nešlo o šikanu? Také je možno požádat o pomoc Pavla Beňa. Třeba rád vypomůže.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…