Ondřej Hrab: Politici v Praze zapomínají na kulturu

13.10.2014 9:34

Když srovnám výsledky voleb s kampaní, která jim – alespoň tady v Praze – předcházela, říkám si: Zaplať pánbůh za to, že ty volby takto dopadly.

Ondřej Hrab: Politici v Praze zapomínají na kulturu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sledování výsledků voleb v Evropském domě

Primitivní jednoduchost až trapnost volebních hesel, grafická úroveň billboardů vytvářela dojem, že politické strany a hnutí spoléhají na to, že kulturní úroveň této země je v úpadku.

Ke komu promlouvaly? K hlupákům, kterým stačí slíbit, že za ně někdo něco uklidí, že za ně někdo něco zařídí, něco zachová, něco nedopustí, nebo že se na něco podívá? Nevkus, jehož exemplárním příkladem je senátní kampaň jisté Laury Janáčkové s heslem Láska, sex a politika, zaplavil veškerý veřejný prostor.

Protože věnuju většinu svého života divadlu, zajímá mě, jak jednotlivé strany vnímají kulturu. Ve volebních programech většiny stran toho moc o kultuře není.

Jsou však čestné výjimky. Myslím tím TOP 09, Trojkoalici a samozřejmě Piráty, kteří jsou kulturním jevem sami o sobě.

Ve většině ostatních programů se kultura zmiňuje několika slovy, vedle sportu a volnočasových aktivit. V mnoha evropských městech však už dávno pochopili, že takovéto uvažování nikam nevede.

Rozvoj města chápou nikoli jako mechanický rozvoj infrastruktury, investic a služeb, ale především jako zvyšování kvality života ve městě. A zde je kultura významným činitelem, v různých podobách prostupuje všechny městské struktury.

Zužování kultury pouze na fungování městských uměleckých institucí, jako jsou divadla, koncertní sály, orchestry a galerie, je velmi krátkozraké.

Z programu Hnutí ANO, vítězů voleb v Praze, se dozvíme pouze to, že budou kulturu podporovat a že se podívají na ekonomickou efektivitu příspěvkových organizací města. Myslím, že to je na politický program málo.

Dnes je obtížné předpokládat, jak dopadnou koaliční jednání, ale ať už dopadnou jakkoli a pokud Adriana Krnáčová usedne na primátorské křeslo, přál bych si, aby na tento program zapomněla a začala vnímat kulturu jinak.

Nebylo by od věci, kdyby se seznámila s koncepcí kultury v programech svých volebních soupeřů TOP 09 a Trojkoalice. Poprvé totiž se někdo začal zabývat kulturou komplexně.

Je nutno si přiznat, že tradiční kulturní instituce jsou v krizi. Politici jim utahují finanční šrouby, jako kdyby ekonomické fungování bylo jediným problémem kultury.

Nekladou si otázky po smyslu a poslání těchto institucí tváří v tvář potřebám společnosti 21. století. Jakému publiku by divadla, orchestry a galerie měly sloužit? Jak reagují na radikální proměnu světa?

Pevně věřím, Adriana Krnáčová nebude přistupovat k městu jako k podniku a nebude chápat kulturní instituce jako výrobní závody.

Teď jako ředitel divadla budu mluvit sám proti sobě, ale divadelní sály, galerie a koncertní haly jsou jen prostředky. Jde především o tvořivé kulturní aktivity, které z našeho města dělají prostor pro zajímavý, inspirovaný a inspirující život.

Velkým příslibem, že takto chápaná koncepce města může být i politicky úspěšná, jsou výsledky voleb na Praze 7. Tam sdružení nezávislých kandidátů získalo neuvěřitelných 44 procent hlasů a spolu s Koalicí PRO 7 získalo naprostou většinu v zastupitelstvu.

Jejich program je založen na rozvoji komunitních a kulturních aktivit, na prosazování společenského života v přátelském městském prostředí. Jejich kampaň byla vkusná, nenápadná a velmi osobní.

Příznačné je, že se tak stalo na jedné z nejzkorumpovanějších radnic v centru Prahy. Výsledky voleb na Praze 7 dokazují, že kultura – nebo spíše kulturnost – a kreativita jsou těmi nejúčinnějšími nástroji v boji proti korupci a politické aroganci.

Velké pozitivum, které je však spíše příslibem do těch voleb příštích, vidím ve stále větší angažovanosti mladých lidí, kteří se snaží prosadit do politiky nový způsob uvažování.

Možná že už v té příští kampani uvidíme skvělý grafický design, možná, že místo prázdných slibů v ní budou stále častěji zaznívat slova jako sousedství, společný prožitek, vzájemnost a tvořivost.

Pevně věřím, že pokud se Adriana Krnáčová stane primátorkou, vzpomene si na doby, kdy vedla v Bratislavě Sorosovo centrum současného umění, a podpoří aktivity, které se v Praze pomalu začínají rodit. Bude dbát na to, aby kultura byla chápána jako nedílná součást strategického rozvoje města.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…