Ondřej Konrád: Hovory z Mafiánského náměstí

24.03.2012 13:51

Těžko říci, co je skandálnější: obsah zhruba pět let starých telefonátů tehdejšího pražského primátora Béma a také důležitého úředníka magistrátu Ďurici s lobbyistou, a tedy velmi specifickým druhem podnikatele Janouškem, anebo to, že se nahrávky, pořízené nejspíš Bezpečnostní informační službou, dostaly do soukromé detektivní agentury ABL, která v té době patřila dnes neoficiálnímu šéfu vládní strany Věci veřejné Bártovi.

Ondřej Konrád: Hovory z Mafiánského náměstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

Což je skandální dvoustranně, protože BIS, pokud je autorkou odposlechů, a to podle všeho skutečně je – přece nemůže takový materiál pouštět kamsi do privátních sfér. To také velice pobuřuje Pavla Béma, žádajícího premiéra o vyšetření takového lapsusu. Ale člověk si při četbě přepisů jeho telefonátů s „Mazánkem“, jak primátor rozverně oslovoval Romana Janouška, říká, že by se měl možná nynější řadový poslanec Bém spíš mlčky poroučet ze scény. A doufat, že snad nepadne žádné obvinění. Které ale klidně může viset ve vzduchu.

Tak jako na Slovensku v kauze Gorila, čili také už starších, ale pořád třaskavých odposlechů vysokých veřejných činitelů se soukromým podnikatelem. Bém ovšem podle všeho při komunikaci s Janouškem užíval také ještě šifrovaný mobil (byť to reportérům Mladé fronty Dnes popřel), takže zdaleka ne vše, co si oba pánové říkali, je zaznamenáno. Ale i to, co se nyní ocitlo na veřejnosti, má značnou vypovídací hodnotu a je velmi zajímavé, že se k záznamům z Janouškova telefonu dostala od dva roky později agentura, jejíž majitel už tehdy mířil do pražské politiky, a mohly se mu tedy velice hodit.

Ostatně si můžeme klást také otázku, jestli je náhoda, že se odposlechy objevily zrovna v době, kdy běží s Bártou soud a během něj padla na stůl informace, byť zatím bez důkazů, že Janoušek poskytl Bártově straně na větší rozjezd dvě stě milionů, a měl si tedy slibovat, že se mu taková investice bohatě vyplatí, až se Věci veřejné dostanou k nějakým ministerstvům, a tedy k lákavým zakázkám.

Přestože z „obyčejného“, nešifrovaného mobilu mluvil Bém s Janouškem jakž takž opatrně, stejně z přepisů zcela jasně plyne, jak lobbista primátora vysloveně řídí kupříkladu při výběru šéfa pražské a středočeské VZP. A nestačíme divit nad jiným hovorem, ve kterém Ďurica, mající na starost magistrátní obchody, přímo žádá soukromníka Janouška o souhlas s prodejem pozemků pražského Dopravního podniku. Přestože se to vše pokouší Bém nyní bagatelizovat, o tom, že existovalo jeho podřízené napojení na Janouška, těžko pochybovat. Některé hovory si ostatně může už dnes každý poslechnout na internetu a udělat si vlastní úsudek, zda jde o podvrhy, či nikoli.

Jinak to ovšem žádné velké překvapení není, neboť se už před lety v pražských kuloárech o týmu Bém-Janoušek běžně hovořilo. Stále to ale bylo v rovině úvah, sice pravděpodobných, nicméně neprokazatelných. Jak patrno, o fabulace ale nešlo a spojení podle všeho fungovalo dlouhou dobu a bylo přepevné. Nejmenovaní podnikatelé na stránkách MF Dnes říkají, že v prvním Bémově funkčním období působil dnes zřejmě miliardář Janoušek coby spojka mezi magistrátem a významnými finančními skupinami a šlo jen o pražské záležitosti. Později už ale měly černé obchody celostátní rozměr a spojuje je to, že se týkaly firem s majetkovým podílem hlavního města nebo státu.

Otazníků ale zůstává stále dost – například zda BIS přestala Janouška a několik jemu podobných odposlouchávat, případně proč, a jestli to nebylo na něčí zásah. A ředitel BIS Jiří Lang bude muset poslaneckému výboru uspokojivě vysvětlit jak to, že záznamy unikly, a to navíc k privátní detektivní společnosti, jinak budou zákonodárci jistě volat po jeho rezignaci. Stejně tak, jako bude také určitě voláno po tom, aby Pavel Bém složil mandát. Což by v jeho nynější situaci bylo na místě.

Hovory z nezakódovaného telefonu sice asi neobsahují dost materiálu k žalobě, ale coby politik bohužel Bém ztratil poslední zbytky důvěryhodnosti. Kterou ovšem pro mnohé Pražany měl nejen při svém raketovém nástupu do komunální politiky, kdy se pár měsíců po vstupu do ODS stal starostou prominentního šestého obvodu, ale ještě i později, když už byl pár let na to primátorem. A který ovšem opouštěl úřad v časech, kdy se náměstí, na kterém magistrát stojí, už běžně říkalo místo Mariánské Mafiánské. A jak vidíme, nebyl to přehnaný vtip. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…