Ondřej Konrád: Jaký bude druhý krok pražské TOP 09?

23.05.2013 22:17

Rozčilení pražských občanských demokratů, včetně čerstvě bývalého primátora, dost dobře chápat nelze – vždyť sami roku 2010 obešli volebního vítěze, dokonce svého vládního partnera, a uzavřeli pakt s ČSSD.

Ondřej Konrád: Jaký bude druhý krok pražské TOP 09?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

To provázely protesty pražských voličů, kteří se – právem – cítili podvedeni. Bohuslav Svoboda sice dvojvládí se sociálními demokraty nevymyslel, ale také mu nemohl zabránit a přesto nejvyšší městský post přijal. Ačkoliv krátce před tím několikrát deklaroval chuť s TOP 09 spoluvládnout a Zdeňka Tůmu považoval za budoucího primátora velmi důvěryhodného, se kterým by „šel krást koně“, jak se po americku vyjádřil. Což ale vzhledem k dlouhodobému pohledu Pražanů na magistrát nebylo zrovna šťastně zvolené rčení.

Je ovšem pravda, že Svoboda po roce mnohé napravil vytvořením koalice s TOP 09 a vyšachováním nejen ČSSD, ale hlavně části svých kolegů, kteří dohodu se sociálními demokraty vytvořili. Tedy včetně Borise Šťastného, jehož pak nahradil v čele celopražské organizace strany. A opíral se při tom všem o podporu předsedy Petra Nečase. 

Staronový primátor pak dělal dojem, že mu skutečně jde o proměnu metropolitní politiky a veřejnost to vítala. Nemohlo se mu ovšem všechno podařit, v zastupitelstvu působilo hned několik různorodně poskládaných neoficiálních frakcí. Na mrtvém bodě se Svoboda ocitl především v pokusu reformovat pražský dopravní podnik, z něhož podle všeho odtékaly peníze už od bémovské éry dál do kmotrovských rukou.

Jestliže se nyní TOP 09 dere k primátorskému křeslu, v němž vidí šanci na získání bodů pro všeobecné volby, není co se divit. Praha je celostátně vnímaná a „topka“ v ní zatím hrála roli skoro neviditelnou. A vůči ODS nemusí mít právě kvůli oné pragmatické koalici s ČSSD výčitky svědomí, nad řečmi o zradě může mávnout rukou.

Jinou věcí ovšem je, za jakých podmínek lze uzavřít novou dohodu s ČSSD. Ta se návratu k podílu na moci v hlavním městě sice nebrání, ale bezhlavě se do rady magistrátu také nehrne. Šéf frakce parlamentních poslanců Jeroným Tejc vyzývá magistrátní klub strany k obezřelosti a místopředseda a jihomoravský hejtman Michal Hašek dokonce vstup do rady nedoporučuje: prý by spojení s TOP 09 mohlo skončit jako snaha sloučit oheň s vodou, jehož výsledkem bude jen zasyčení. A podle Haška je otázkou, kdo by pak zmizel na jako pára nad hrncem. Přesto asi ČSSD nabídku jít do vedení města neodmítne, konec konců se už v dnešním převratu na magistrátu angažovala. A lákadlo v podobě křesel v radě je silné.

Odchod ODS do opozice v zastupitelstvu nemusí být ovšem tak docela nevýhodný. Přichází o primátora, navíc pozitivně vnímaného, ale kupříkladu účty za předraženou stavbu tunelu Blanka bude mít nyní na stole jiné vedení, které zdědí i horký brambor Dopravního podniku a řadu dalších věcí. Nicméně ústup do stínu to je, vždyť občanští demokraté drželi nejvyšší městskou funkci nepřetržitě víc než dvacet let. A pražské volby už jednou prohráli, to se klidně může opakovat a třeba s ještě horším výsledkem, který neumožní mít na řízení metropole vliv.

TOP 09, zápasící o definitivní přebrání role lídra české pravice a povzbuzená popularitou svého předsedy Karla Schwarzeneberga, jež se ukázala v klání o Pražský hrad, by ovšem potřebovala instalovat do čela města výraznou figuru. V kampani pražských voleb byl její jedničkou ex-guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, který sice není postavou takříkajíc charismatickou, ale budící pocit solidnosti a charakternosti. Tůma ovšem, když se nestal primátorem, postupně z pražské politiky couval a zda by byl nyní ochoten se řízení města ujmout, je ve hvězdách.

A jinou osobností, aspoň se blížící Tůmově formátu, pražská „topka“ zkrátka nedisponuje. Ale pokud bylo cílem jen oslabit ODS odsunem populárního Svobody, pak si s jeho nástupcem možná TOP 09 příliš hlavu neláme. To by se ale občanům hlavního města zrovna zamlouvat nemuselo. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.