Ondřej Konrád: Může Dana Ťoka dohnat stará kauza?

20.03.2015 7:31

„Žádná korupce, ale nedostatečná kontrola chování menších specializovaných závodů firmy“. To píše na polemické stránce Lidových novin ministr dopravy Dan Ťok. Onou firmou je švédská Skanska a v údajné úplatkářské kauze jde o stavbu rychlostního úseku silnice R7 ve středních Čechách.

Ondřej Konrád: Může Dana Ťoka dohnat stará kauza?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Skanska, jíž pan Ťok tehdy šéfoval, na ni vyhrála dvoumiliardový tendr před sedmi lety společně s firmami Geosan a EDS. Později ale část svého podílu přenechala Geosanu a to na jeho přání. 

Geosan ovšem sám nestavěl, najal si na to - opět Skansku, respektive dva její pobočné závody, které se údajně přihlásily do soutěže bez vědomí Skansky.

To samo o sobě vyhlíží zvláštně. Za přidanou subdodávku v nižší ceně, než byla na počátku stanovena, měl Geosan získat asi stomilionů korun navíc. A ty - prý - zmizely. Švédský auditor Anders Blomkvist se domnívá, že šly na úplatky. V tom případě nejspíš na ministerstvo dopravy.

Auditor navíc tvrdí, že Dan Ťok o všem věděl a že s ním počínání Geosanu konzultoval při jednání ve Stockholmu. Podle tehdejšího ministra dopravy Víta Bárty Skanska používala Geosan na vyvádění peněz. To ale také můžeme brát jen jako odmítání možnosti, že úplatky směřovaly buď přímo k němu, anebo k jeho straně Věci veřejné.

Dan Ťok vědomí o korupci popírá, a jak uvedeno v úvodu, vysvětluje kauzu malou kontrolou nad pobočními podniky, což se následně mělo napravit. Poznamenává také, že Blomkvist podepsal před lety dokument, v němž o korupci není řeč.

Stojí v něm jen, že změna v zakázce nebyla předem projednána s centrálou Skansky. Blomkvist, říká Ťok, ve Skansce už nepůsobí a ministr nechápe, proč nyní vyrukoval s pochybnostmi. Leda snad ze msty za vyhazov. A Ťok zdůrazňuje: švédská centrála případ prověřovala a závěrečná zpráva vylučuje porušení etických zásad nebo přímo korupční jednání.

Jistě - mohlo jít o zametení kauzy pod kobereček, a aby přece jen nevzniklo podezření, bylo lépe ponechat Ťoka ve vedení české větve firmy. Případem se zabývá protikorupční policie, ale zatím se zdá, že věcné důkazy scházejí a jde o tvrzení proti tvrzení. Na druhé straně se kolem Geosanu už vynořovaly pochybnosti dříve a částečně figuruje i ve vyšetřovaném případu opravy Hřebčína Kladruby.

Andreji Babišovi, který ministra do čela resortu dopravy instaloval za kritizovaného Antonína Prachaře, ovšem i pouhé podezření, že Ťok mohl o nějakých machinacích Geosanu vědět, milé jistě nebude. Zvlášť nyní, kdy do sebe hnutí ANO a ČSSD všelijak šťouchají a premiérovi se každé oslabení Babišových favoritů výborně hodí.

Na Ťoka je i bez tohoto případu vyvíjen tlak, aby konečně přišel s koncepcí efektivnějších staveb silnic. A sociální demokraté čerstvě odmítají, aby prodloužil smlouvu firmě Kapsch na provozování mýtného (ministr si za to sliboval získat od Rakušanů slevu), a trvají na vypsání tendru. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…