Ondřej Konrád: Obvinění je pořád obvinění

25.10.2012 16:19

Mohlo by se to zdát jako lehký ústup. Jakoby politikové přece jen stále dokázali brzdit když ne policisty a státní zástupce, tak aspoň soudce. Před dvěma týdny soud nevyslyšel žádost vyšetřovatelů na vzetí do vazby Marka Dalíka.

Ondřej Konrád: Obvinění je pořád obvinění
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Ten sice asi skutečně nemohl nijak zásadně ovlivnit svědky v kauze korupce při zakázce na obrněné transportéry Pandur pro Českou armádu, neboť o vyšetřování věděl už přes rok a měl tedy na nějaké konání ve svůj prospěch bohatě času. Ale zmizet z republiky by ovšem mohl, a to příslušný zástupce zdůrazňoval.

Poté totiž, co se objevila druhá a pro Dalíka už značně nebezpečná výpověď přímého účastníka jeho údajné žádosti o 18 miliónů eur za to, že - ač k tomu neměl žádnou odpovídající funkci - zařídí, aby Topolánkova vláda už jednou zrušený obchod s rakouskou zbrojovkou posvětila.

A dnes byl z vazby propuštěn také bývalý náměstek ministerstva práce Vladimír Šiška, viněný z korupce poměrně nezvyklého druhu, neboť ač na vysokém postu, úplatek neměl přijímat, ale naopak pro náhle od delší spolupráce s resortem odstavenou firmu jistou zakázkou chlácholit. Tedy vlastně uplácet. Po Šiškově zatčení následovala rezignace ministra Jaromíra Drábka, který pak i připustil, že o náměstkových krocích nějaké povědomí měl. A o Šiškových jiných aktivitách bude v tomto pořadu ještě také řeč. I když ty se zatím vyšetřování netýkají. 

Kdo je skeptický vůči jakýmkoli snahám o změnu celospolečenského klimatu, v němž hraje korupce stále silnější, ne-li úplně hlavní negativní roli, může dokládat, že na jeho slova dochází.

Ve skutečnosti tomu přece jen tak asi není. Jednou věcí je náhled soudců v otázce vazeb. Ale ti do vyšetřování a práce na obvinění zasahovat nemohou. Samozřejmě ovšem nemusí přijmout podněty vyšetřovatelů k případnému procesu. Ale budou-li tyto dostatečně silné, těžko se dají odmítnout. Jinými slovy jsou jak Dalíkův, tak Šiškův a další rozehrané případy především za zastupitelstvích. Které do nich také vstoupily, doufejme aspoň, po té, co je o tom přesvědčily policejní důkazy. A když takové materiály žalobci akceptovali, pak tak - opět doufejme - učinili se vší rozvahou. A nikoli jen pro případný efekt slibující snad jakýsi kariérní postup. 

Z čehosi podobného mají někteří politikové a i s nimi spřátelení publicisté tendenci podezřívat jak šéfovou Vrchního pražského státní zastupitelství Lenku Bradáčovou, tak i Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Jistě, i oni mohou za určitých okolností ještě kamsi výš. Zeman by mohl být třeba ministrem a Bradáčová zase zaujmout jeho nynější pozici. Což je ovšem představa dosti iluzorní a oba zmínění juristé by se jí museli vysmát. Jestli se totiž nezačne výrazněji měnit vnitropolitické klima, pak jsou naopak stále v pozici velmi vratké a musí si dávat obrovský pozor na korektnost veškerých svých profesních úkonů. I jen drobné, v podstatě administrativní opomenutí by je lehce mohlo zbavit funkcí. Které si ovšem oba jistě podržet. Hlavně proto, že vidí jasné úspěchy. I když zatím žádná příslovečná „velká ryba“ chycena nebyla. Ani ex-hejtmana Ratha za ní nelze považovat, protože doposud je viněn pouze z úplatků v řádů pár desítek miliónů. Zatímco na svobodě jsou lidé s nesrovnatelně většími nelegálními příjmy. Ale asi obezřetnější než Rath, arogantně i naivně se domnívající, že se mu coby vysokému politikovi nemůže nic stát. Možná si měl všimnout Zemanova jmenování. I toho, jak za sice opatrné, ale přece jen jisté podpory tehdejšího ministra spravedlnosti Pospíšila začal válčit s ostudným vedením Vrchního pražského zastupitelství. I když to nebylo vůbec lehká práce a Zeman také mohl padnout, nakonec dosáhl svého a nechvalně známý zametačský tandem Grygárek-Rampula zmizel. Dnes se musí obávat, jestli se také neocitne před soudem. Stát by se to totiž mohlo.

A žádné klidné spaní nemůže mít ani Dalík a jeho přátelé, včetně ex-premiéra Topolánka, ani Šiška a dost možná asi ani Drábek. A hlavně mnozí další, kteří si to třeba ještě tak docela nepřipouštějí, ale na něž může v podstatě kdykoliv vybafnout zásahová jednotka a odvést je do cely. Zabrzdit zvolna se narovnávající státní zástupce a policisty momentálně politikové asi moc nemohou. Věci se daly do pohybu a stále víc se osmělují také média. A obvinění, byť na svobodě, je stále ještě obvinění. A ve vzduchu visí celkem vysoké tresty.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty
Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: rozhlas.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…