Ondřej Konrád: Picek má na Švédy náměstka. A snad i podporu „shora“

09.04.2013 11:51

Kdo věřil v pravost úmyslů Alexandra Vondry dát armádní resort jakž takž do pořádku, tedy především přetrhat za léta pevně upletenou a hlavně neprůhlednou síť kolem nesmírně lukrativních obchodů s vojenskou technikou, litoval ministrova předčasného odchodu z funkce.

Ondřej Konrád: Picek má na Švédy náměstka. A snad i podporu „shora“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Vlastimil Picek

I když musel uznat, že Vondrovi protivníci dovedli velmi obratně nalézt jeho slabé místo: totiž že nechal bez povšimnutí podivné čachry s ozvučením různých konferencí a podobně za svého předcházejícího působení coby ministr pro unijní agendu. Marná sláva, i když si Vondru nikdo nedovolil osočit z osobního prospěchu na předražených službách firmy ProMoPro, kauza jeho pozicí zatřást musela a jakmile prohrál senátní volby, šlo to ráz na ráz. Dalo se to chápat. Ale proč pak doslova chvilková nástupkyně Karolína Peake odvolala Vondrova prvého náměstka Picka, který už nějakou dobu vedl tvrdá jednání o dalším pronájmu švédských stíhaček, jasné nebylo.

Někdejšího náčelníka generálního štábu Picka vzápětí vrátil do křesla náměstka sám premiér. Nakonec jej, zřejmě nelehce, a přes námitky TOP 09 (o Peakové straně LIDEM nemluvě) prosadil i na post ministerský. Zřejmě v něm Petr Nečas vidí jakousi záruku kontinuity Vondrova snažení. A nedbal na námitky, že resort nemá vést vojenský profesionál. Což je ovšem pouhé klišé, momentálně to v civilizovaném světě obvyklé nebývá, ale není to zároveň žádný kánon.

Anebo snad byli civilisté ve vrcholných funkcích ministerstva lepší? Barták, nebo Kopřiva? Picek sice proti svému přesvědčení souhlasil s nákupem dopravníků CASA, směřujícím k soudu, ale přiměli jej k tomu právě civilisté. Paní Peake dokonce Pickovo počínání označila za málo mužné. Že sama už několikrát odcházela z koalice a pak v ní zase setrvala, to je potom co? Ministr financí Kalousek dokonce kvůli letadlům CASA a hlavně kvůli paní Parkanové použil o Pickovi v tisku výraz hrubě výčepní. Ale aspoň se pak za něj omluvil.

Nyní má Vlastimil Picek před sebou stále nejbližší hlavní úkol dotáhnout k dohodě rokování se Švédy a konkrétně bude mít věc na starosti nový prvý náměstek Daniel Koštoval, nedávný čtyřicátník s bohatým diplomatickým životopisem. Zda může být úspěšný (za ministerstvem stojí ve věci pronájmu dosti pevně premiér), jisté není. Ale zdá se, že by mohl být zdatným vyjednavačem. Kvalifikaci k tomu má. Stejně jako je předností generála Picka jeho armádní zkušenost. I když se na politickém poli může spoléhat asi skoro jen na premiéra. A ten zrovna sám příliš pevný není. Ministra ovšem také vcelku podporuje i prezident. Jmenování Picka je zatím také asi to jediné, v čem se Zeman s Nečasem nerozcházejí.  

Komentář zazněl v pořadu Názory a argumenty na Českém rozhlase Plus. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …