Ondřej Konrád: Primátor Hudeček – v pravé chvíli na pravém místě

21.06.2013 13:17

Když se v časech kulminující velké vody v Praze začali starostové městských obvodů z řad ODS ozývat s kritikou zastupujícího primátora, brali to lidé asi jako pokračování politického boje po té, co TOP 09 vypověděla koaliční dohodu ODS a s pomocí hlasů sociálních demokratů svrhla Bohuslava Svobodu.

Ondřej Konrád: Primátor Hudeček – v pravé chvíli na pravém místě
Foto: praha.eu
Popisek: Tomáš Hudeček při jeho zvolení primátorem hl. m. Prahy

Ale člověk si také mohl říkat, zda přezíravé poznámky na adresu Tomáše Hudečka nesvědčí ve skutečnosti o tom, že se přechodný primátor v krizové situaci překvapivě orientuje, ostatně jeho veřejná vystoupení měla hlavu i patu. V té chvíli se s ním ovšem ještě do nejvyšší městské funkce zřejmě vůbec nepočítalo a zdálo se být předem rozhodnuto, že primátorem bude šéf klubu TOP 09 Jiří Vávra. Když už se definitivně přestalo počítat s původním volebním lídrem Zdeňkem Tůmou, který se postupně od městské politiky odvracel od momentu, kdy Svoboda přijal primátorskou roli v partii pravicovými principy se zaklínajících zastupitelů ODS typu Borise Šťastného společně se sociálními demokraty.

A postupem času přicházely kuloárové zvěsti, že Hudeček přechodně svěřenou roli ve vypjatém okamžiku skutečně do značné míry zvládl, i když se o některých rozhodnutích magistrátu jistě doposud diskutuje. Jak se říká, ocitl se v pravé chvíli na pravém místě, leckoho napadlo, že by ho TOP 09 měla ve funkci ponechat. Vávra si to už také zřejmě uvědomoval a aspoň se objevil v roli muže oznamujícího, že se uzavřené stanice metra opět otevřou. Ale to už Karel Schwarzeberg trousil směrem k Hudečkovi pochvalné poznámky a i když vše, co předseda TOP 09 řekne, nemusí být konečné, vyhlíželo to pro mladého politika nadějně. Námitky právě vůči jeho nízkému věku, anebo že není rodilým či dlouholetým Pražanem, se zdály spíše malicherné. Schopný primátor nemusí být přece Vltavou křtěný. Byť se vezl vlastně na její vzedmuté hladině.

Jak si povede čtyřiatřicetiletý Hudeček po dnešním zvolení (byl už jediným kandidátem, Vávra bude ve trojici náměstků), samozřejmě ještě uvidíme. Metropoli přebírá v nezáviděníhodné situaci, neboť má před sebou například problémy s tunelem Blanka a s Dopravním podnikem, a jednobarevná městská rada je v rukou nevypočitatelných sociálních demokratů. Ale těm, zvlášť po nynějším policejním hromobití v bezprostřední blízkosti pražských kmotrů ODS, se může hodit s Topkou vycházet spíše po dobrém, neboť to zakládá naději podílet se s ní případně na vedení města po příštích místních volbách. Ve kterých občanští demokraté podle všeho utrpí další ztrátu. A jestliže se Hudeček bude i nadále projevovat dobře, může snadno vygumovat i jedinou městskou šanci ODS v osobě obecně známého a důvěryhodně působícího Svobody.

Na každý pád je zatím jasné jedno – po třech letech od voleb se do nejvyšší metropolní funkce konečně dostal politik vítězné strany, vůle občanů tedy byla naplněna. A na Hudečkovi i jeho spolustranících bude záležet, zda TOP 09 vyhraje v Praze i podruhé za sebou. Dostane-li pak od občanů příslušně silný mandát, může hlavní město konečně dát do značné míry do pořádku. A nový primátor takovou naději nabízí. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

15:49 Jiří Paroubek: Kořeny zla a nenávisti v politice

Když se dívám na intelektuální výkony pravicových žurnalistů v maintreamových médiích, které se týka…