Ondřej Kosina: Kubu stále drtí americké embargo

11.10.2016 10:47

V prosinci 2014 začal pozvolný proces uvolňování napětí mezi Havanou a Washingtonem, který zahájili americký prezident Barack Obama a jeho kubánský protějšek Raúl Castro. Obamova administrativa si uvědomila, že politika sankcí trvající déle než půl století je již nefunkční, anachronická a nedosáhla žádných výsledků.

Ondřej Kosina: Kubu stále drtí americké embargo
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Kuby

V červenci 2015 došlo k obnovení vzájemných diplomatických vztahů a také k uvolnění některých sankcí. Byla podepsána dohoda o obnovení pravidelného leteckého spojení a zmírnily se i podmínky pro cesty amerických občanů na „ostrov svobody“. Američané nemohli na Kubu cestovat od počátku šedesátých let, nyní však již mohou bez svolení úřadů, jedná-li se o rodinné důvody, novinářské aktivity, sportovní soutěže, humanitární projekty a další. Rovněž mohou na Kubě používat platební karty a byl umožněn vývoz mobilních telefonů, softwaru a poskytování internetových služeb. Dovoz alkoholu a tabákových výrobků, včetně proslulých kubánských doutníků, je povolen do výše sta dolarů na osobu. Proces normalizace vztahů mezi USA a socialistickou Kubou je však velice pomalý a dosud zůstává v platnosti hospodářské, obchodní a finanční embargo, které zásadním způsobem negativně ovlivňuje ekonomiku ostrova. Odvětví jako biotechnologie, turistika, doprava, těžební průmysl, obnovitelné zdroje, telekomunikace a další v důsledku toho utrpěly značné ztráty. Následující vyčíslení se týkají období od dubna 2015 do dubna 2016.

Obzvlášť citelně je zasažen biofarmaceutický průmysl, který utrpěl ztráty cca 172 milionů dolarů. Přestože byly přijaty různé delegace amerických podnikatelů se zájmem o kubánské biotechnologické produkty a s některými z nich byly dohodnuty kontrakty, embargo dosud omezuje vzájemnou spolupráci mezi USA a Kubou. To zbavuje Američany možnosti využívat kubánských biotechnologických a farmaceutických výrobků, které jsou, jak známo, na vysoké úrovni. Škody způsobené embargem v energeticko-těžebním sektoru se odhadují na 106,4 milionů dolarů.

Společnosti ze třetích států jsou pokutovány za obchodování s Kubou, je zakázán přístup k pokročilým technologiím a na americký trh se nesmí vyvážet kubánský nikl ani výrobky, které ho obsahují. Doposud schválená opatření americké vlády neměla zásadní dopad ani na odvětví komunikací, telekomunikací a informatiky, která vyčíslila ztráty na 59,2 milionů dolarů. Cukrovarnický zemědělsko-průmyslový sektor přišel o 3,3 milionů dolarů a turistický ruch o 2,6 milionů dolarů. Podle odhadů přinejmenším 15 % amerických turistů cestujících do Karibiku by jelo na Kubu, pokud by v USA neexistoval zákaz turistických cest na „ostrov svobody“.

Hospodářské embargo může zrušit pouze americký Kongres, v němž však mají většinu republikáni. Prezident Obama jen využívá svých pravomocí k uvolnění obchodních aktivit, které embargo výslovně nezakazuje. Otázkou je, zdali bude proces oteplování bilaterálních vztahů mezi Havanou a Washingtonem pokračovat i po prezidentských volbách. Republikánský kandidát Donald Trump totiž prohlásil, že s Obamovou politikou vůči Kubě nesouhlasí.

Zdroj: http://www.cubavsbloqueo.cu/es

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.