Ondřej Kosina: Proč nesmí SYRIZA uspět

10.07.2015 17:20

Ve Španělsku se na konci roku uskuteční parlamentní volby, které budou letos zřejmě nejvíce sledovanými volbami v EU. Pravicový premiér Mariano Rajoy naordinoval Španělům tradiční úsporné recepty z dílny Trojky (MMF, ECB, Evropská komise) a obává se, že úspěch řecké Syrizy při vyjednávání s věřiteli by znamenal značné posílení sesterského levicového hnutí Podemos, které už nyní v průzkumech přesahuje dvacet procent hlasů. Vítězství Podemos nebude znamenat nic jiného než Rajoyův konec v premiérské funkci.

Ondřej Kosina: Proč nesmí SYRIZA uspět
Foto: Archiv Ondřeje Kosiny
Popisek: Ondřej Kosina

Není náhoda, že předseda konzervativní Lidové strany a současný premiér Mariano Rajoy patří mezi nejtvrdší odpůrce a kritiky řeckého premiéra Alexise Tsiprase. Aspiruje totiž na opětovné vítězství ve volbách a druhé funkční období v roli předsedy vlády, přestože jeho strana neustále čelí korupčním aférám a Španělům jen utahuje opasky. Nezaměstnanost v dubnu oscilovala okolo 22,7 %, přičemž situace mladých lidí je natolik beznadějná, že jedinou vizi lepší budoucnosti pro ně představuje odchod ze země.

Španělský premiér se o své křeslo bojí oprávněně. Podle posledního průzkumu preferencí agentury Metroscopia z 1. – 2. července by sice jeho Lidová strana (PP) s 23 % hlasů zvítězila, ovšem velmi těsně, protože socialistům (PSOE) přisuzuje průzkum 22,5 % a hnutí Podemos 21,5 %. Tak malé rozdíly mezi třemi nejsilnějšími stranami se pohybují v rozmezí statistické chyby a vítěz voleb je značně nejistý. Nové centristické hnutí Občané (Ciudadanos) má podporu 15 % respondentů a postkomunistická Sjednocená levice (IU) 4 %.

Přirozeně nejde jen o partikulární zájmy španělského premiéra. Politický úspěch Syrizy neděsí jen jeho, ale celý politický establishment EU tvořený tradičními stranami a rutinéry z řad konzervativců, socialistů a liberálů. SYRIZA by se mohla stát příkladem hodným následování nejen španělskými Podemos ale i dalšími protestními radikálními formacemi v Evropě. Zároveň by se zhroutila dosavadní koncepce „austerity policy“ prosazovaná současnými elitami. EU tak balancuje na tenkém ledu, protože na jedné straně nemůže ve vyjednávání dopustit úspěch Syrizy a na straně druhé si nemůže dovolit Řecko zcela hodit přes palubu z geopolitických, strategických i prestižních důvodů.

Odpadnutí Řecka od eurozóny a v krajním případě od EU by znamenalo jasný neúspěch projektu jednotné evropské měny resp. integrace jako takové. Obava, že se Řecko obrátí k Rusku a Číně a s opuštěním eura zpřetrhá i transatlantické vazby, je příliš silná. Vystoupení z NATO, stažení vojáků se zahraničních misí a přerušení vojenské spolupráce s Izraelem totiž patří mezi zahraničně-politické priority Syrizy. Další problém představuje vlna uprchlíků, které mohou Řekové – sami v existenčních potížích – nechat proudit dál na sever, aby se tohoto břemene zbavili. Nezapomínejme ani na skutečnost, že Řecko je kolébkou evropské civilizace a kultury. 

Je zjevné, že politika EU resp. Trojky směřuje nikoliv k urychlenému odchodu Řecka z eurozóny, ale ke znemožnění premiéra Tsiprase s perspektivou jeho pádu a výměny vlády, která se vrátí k dřívějšímu kurzu úspor a škrtů a dohodě s věřiteli. Takové vládě tvořené politiky ze zavedených stran (Nová demokracie, PASOK), kteří Řecko do současné situace dostali, potom půjdou věřitelé na ruku a nabídnou jí daleko výhodnější podmínky než vládě Syrizy. 

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.