Ondřej Kosina: Volby v Ekvádoru - Slaví socialisté i Assange

06.04.2017 13:29

Ekvádorští voliči velice těsně rozhodli o pokračování socialistické politiky dosavadního prezidenta Rafaela Correy.

Ondřej Kosina: Volby v Ekvádoru - Slaví socialisté i Assange
Foto: Archiv Ondřeje Kosiny
Popisek: Ondřej Kosina

Vítězem nedělních prezidentských voleb se totiž stal kandidát vládního levicového hnutí PAÍS Lenín Moreno, který obdržel 51,1 % hlasů. Jeho pravicový soupeř a kandidát konzervativního uskupení CREO Guillermo Lasso získal 48,8 % a hned oznámil, že výsledky napadne a vyzval své příznivce k demonstracím. Volební účast byla vysoká, dosáhla 83 %.

Moreno obhájil vítězství z prvního kola, které se konalo 19. února a v němž získal 39,4 %, zatímco jeho soupeř Lasso 28,1 % hlasů. Ten se s prohrou nesmířil a prohlásil, že je obětí volebního podvodu, podá stížnost a bude požadovat přepočítání výsledků. 61letý konzervativní bankéř a magnát v předvolební kampani sliboval vytvoření milionu pracovních míst a jasně se postavil proti štědré sociální politice levicové vlády. Strašení lidí venezuelským scénářem však nezabralo natolik, aby to stačilo k přesvědčivému vítězství. Lasso prohrál už podruhé – před čtyřmi lety ho porazil dosluhující prezident Rafael Correa.

Z vítězství 64letého handicapovaného politika má jistě radost zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, který se od roku 2012 ukrývá na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Moreno totiž slíbil, že ho nevydá, zatímco Lasso ho vyzval k opuštění ambasády. Viceprezident z let 2007 – 2013 hodlá pokračovat v rozvíjení socialismu 21. století a navázat na odkaz svého předchůdce. Během své desetileté vlády Correa pro obyčejné lidi vykonal mnoho záslužné práce a s vysokou pravděpodobností by byl znovu zvolen, pokud by to ústava umožňovala. Rafael Correa nastoupil do úřadu v lednu 2007 po letech nestability a úpadku ve znamení neoliberalismu. Od té doby radikálně změnil politické směřování země, čímž si proti sobě popudil nejen bankéře a oligarchy, ale i USA.

Ekvádor je – podobně jako Venezuela – zemí s velkými zásobami ropy. Z tohoto nerostného bohatství však do nástupu Correy k moci neměli občané nic a bohatly jen zahraniční těžební společnosti. Prezident prosadil nový systém, jehož principem je platba fixní částky těžebním společnostem, zatímco veškeré výnosy z prodeje ropy plynou do státní pokladny. Kromě toho znárodnil část těžebního průmyslu, banky a zdanil finanční sektor. Za jeho vlády se zvýšila školní docházka, zlepšila se sociální a zdravotní síť a byly vybudovány stovky kilometrů silnic. Nepodepsal dohodu s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), která by této organizaci umožňovala monitorovat hospodářský plán země, a odmítl jakékoliv omezování státní suverenity. Ekvádor společně s dalšími členskými státy Bolívarovské aliance lidu naší Ameriky (ALBA) podporuje snížení závislosti na americkém dolaru a integraci Latinské Ameriky prostřednictvím nové měnové jednotky. Nezaměstnanost podle údajů z roku 2016 činí pouze 5,5 %. Není tedy divu, že po deseti letech vlády levice byl zvolen kandidát, který hodlá další čtyři roky pokračovat v dosavadním kurzu.

Ondřej Kosina

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…