Ondřej Kosina: Zklamání z Trumpa

12.04.2017 9:05

Rétorika Donalda Trumpa během předvolební kampaně vzbuzovala po celém světě naději, že americká zahraniční politika se po jeho vítězství změní k lepšímu. Z mnoha výroků bylo patrné, že nehodlá rozpoutávat další války, svrhávat režimy v libovolných zemích a spíše se zaměří na vnitřní problémy USA. Tato očekávání razantně ukončil raketový útok na základnu syrské armády nedaleko Idlíbu.

Ondřej Kosina: Zklamání z Trumpa
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Hillary Clintonová byla v zahraniční politice od počátku předvídatelná, neboť má za sebou nepříliš úspěšné působení v roli ministryně zahraničí, kdy došlo k velkému rozmachu terorismu ve světě. S Barackem Obamou nese významný podíl viny na rozvratu Libye a vzestupu Islámského státu. Vědělo se o ní, že je jestřáb, a proto byla pro pacifisty nepřijatelná. Oproti tomu D. Trump působil dojmem politika, který chce nový přístup v mezinárodních vztazích a v duchu republikánského izolacionismu se nehodlá vojensky angažovat s výjimkou proklamované likvidace Islámského státu. Svými odpůrci byl obviňován z přílišné afinity vůči Rusku, shovívavosti k autoritářským režimům a opomíjením lidských práv. Pro skeptiky není až takovým překvapením, že po volbách začal provozovat diametrálně odlišnou politiku, která je navíc poměrně nevyzpytatelná, emocionálně laděná a těžko předvídatelná.

D. Trump sliboval razantní boj proti terorismu a skoncování s Islámským státem, avšak jeho první vojenská akce způsobila oslabení syrské armády, která s terorismem tvrdě bojuje již od roku 2011, a povzbudila povstalecké skupiny napojené na al-Káidu. Idlíb a okolí totiž dlouhodobě ovládá bývalá Fronta an-Nusra. Z raketového útoku na základnu syrské armády se radovali islamisté všeho druhu, kterým tento akt vlil novou krev do žil v dalším boji proti sekulárnímu režimu prezidenta Asada. Není náhodou, že Trumpa za „výchovný pohlavek“ B. Asadovi pochválily Saúdská Arábie a Turecko, největší sponzoři a podporovatelé džihádu v Sýrii. Tímto aktem agrese vůči svrchovanému státu a porušením mezinárodního práva byla zmařena naděje na rusko-americkou spolupráci v boji proti terorismu, což jen povede k dalšímu prodloužení syrského konfliktu.

Kdo použil chemické zbraně přitom nelze spolehlivě určit, žádné vyšetřování neproběhlo a viník byl určen intuitivně na dálku, bez důkazů. USA by měly být obzvlášť opatrné v takovém souzení, poté co před čtrnácti lety napadly Irák na základě vylhaných důkazů o zbraních hromadného ničení. Nicméně se jednalo o útok jednorázový a z vojenského hlediska neefektivní, jehož primárním cílem bylo nového prezidenta ukázat jako suverénního hráče a muže činu, který umí pohotově reagovat. Trump tak potěšil nejen islamisty, ale získal i dočasné sympatie svých domácích odpůrců, médií, zbrojní lobby, Bruselu, Ankary a Rijádu – ti všichni mu zatleskali. Důkazem nekoncepčnosti a improvizace americké diplomacie je opětovné trvání na odchodu B. Asada z funkce, aniž by existoval konkrétní plán, kým bude nahrazen. Pád syrského prezidenta by vedl k libyjskému scénáři, což ve Washingtonu zřejmě nejsou schopni analyzovat. Potvrdilo se, že Trump se od svých předchůdců nijak zásadně neliší a americká zahraniční politika zůstane ve starých kolejích. Rusko-americké détente nelze po tomto aktu agrese očekávat.

Ondřej Kosina

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…