Ondřej Mrázek: Atomová achillova pata

24.08.2013 7:34

Jsou americké jaderné reaktory bezpečné před útokem teroristů? Jak se to vezme. Poté, co na veřejnost pronikly závěry Pentagonem objednané studie Institute Nuclear Proliferation Prevention Project, vznikla v kolébce demokracie za Velkou louží panika.

Ondřej Mrázek: Atomová achillova pata
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Vyšlo totiž najevo, že propočty dostatečné ochrany před případným útokem teroristů stojí a padají s absurdními předpoklady a kritérii tvůrců bezpečnostních koncepcí. Jako třeba, jestli budou teroristé tři, jestli jich bude pět, nebo – nedej bože! - ještě více. Skoro třináct let po hromadném únosu dopravních letadel a koordinovaném útoku devatenáctičlenné skupiny teroristů na manhattanská dvojčata a washingtonský Pentagon je to na pováženou.

Co tedy studie vědců z univerzity v texaském Austinu, vypracovaná na zakázku pro americké ministerstvo obrany, která vzbudila takový poprask, vlastně zjistila? Zjednodušeně řečeno asi tolik, že ochrana 107 amerických civilních reaktorů stojí za starou belu. Anebo jinak: že navzdory drakonickým protiteroristickým zákonům, přijatým v USA po 11.9.2001, které stáhly opasky demokratických svobod Američanů na historicky nejtěsnější orwellovskou dírku, jsou americké jaderné reaktory bezpečné asi jako nahá kráska, která zabloudila na základnu sexuálně neukojených vojáků US Navy.

Nejsnadnějším cílem teroristického útoku by se podle studie mohlo stát jedenáct reaktorů, z nichž osm se přímo nabízí k útoku z moře a u tří se jaksi úplně pozapomnělo na ochranu před případným útokem podobným tomu z před třinácti let. Tisková zpráva univerzity ke studii připomněla, že teroristé, kteří v září 2001 útočili unesenými letadly, uvažovali už tehdy i o útoku na jaderný reaktor v New Yorku. Akutní ohrožení představují tři výzkumné reaktory (jeden z nich v Marylandu pouhých 24 mil od Bílého domu!), které fungují na vysoce obohacený uran, z něhož by teroristé snadno vyrobili atomovou bombu.

Achillovou patou americké jaderné bezpečnosti je na jedné straně kafkovsky zkamenělá byrokracie, točící se jako pes za vlastním ocasem na spirále absurdních úvah o definování teroristické skupiny jako spolku tří až pěti, ale rozhodně ne více lidí, na straně druhé nedostatečná kontrola státu, který s jadernými reaktory zprivatizoval i jejich ochranu a část odpovědnosti za bezpečnost země. Nepříliš povzbudivý obrázek atomové achillovy paty dokresluje tvrdohlavé prohlášení Amerického úřadu pro dohled nad jadernou energetikou NRC, který trvá na tom, že všechno je v nejlepším pořádku a není se čeho bát. In Got we trust.

Kéž si novou studii vědců z Texasu nepřečtou teroristé, žluté růže dál vesele kvetou a při amerických jaderných reaktorech stojí všichni svatí!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Mrázek - profil

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …