Ondřej Mrázek: Kladivo na bezdomovce

08.11.2013 8:40

Snaha pražských radních vypudit příšerně páchnoucí bezdomovce z autobusů a tramvají v hlavním městě je jistě obdivuhodná, ze způsobu, jakým to chtějí udělat, ale naskakuje husí kůže.

Ondřej Mrázek: Kladivo na bezdomovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

Radnice, proslulá korupčními kauzami v řádech stovek milionů korun, se rozhodla ušetřit na stanech pro lidi bez domova, kterým tak reálně hrozí, že umrznou.

Není to tak dlouho, co se na veřejnost dostala zpráva, že úředníci na pražské radnici brali za primátora Béma plat na úrovni ministrů vlády. A stačí chvilku postát před magistrátem na Mariánském náměstí, aby se člověk mohl na vlastní oči přesvědčit, že se od té doby moc nezměnilo. Image vycházejících lidí a automobily před budovou evokují spíše než úřad ples v opeře.

Radní se rozhodli zakamuflovat chystanou válku proti bezdomovcům do líbivých řečí o efektivnější pomoci lidem bez domova, taková konstrukce je však chatrná.

Praha chystá vytvořit bezdomovecký dispečink v počtu pěti (!) pracovníků (na milionové město). Když městská policie nebo revizor vyhodí bezdomovce z tramvaje nebo autobusu, na místo má přijet kontaktní tým, který mu „nabídne pomoc“. Nehledě na absurditu celého plánu, kdy budou strážníci nebo revizoři místo své práce čekat, než dispečink přes celou Prahu přijede, systém příliš důvěry nevzbuzuje. A to není všechno.

Dispečink má mít přehled, v jakém útulku jsou pro bezdomovce volná místa, ale kouzelné telefonní číslo na hodné a vědoucí dispečery „budou mít pouze zainteresování“, tedy strážníci a revizoři. Proč?

„Jinak by byl dispečink zahlcen," jak se mimoděk prořekl ředitel magistrátního odboru zdravotnictví, sociální péče a prevence Tomáš Klinecký.

Takže pozor! Aby se bezdomovec dozvěděl, kde ho na noc přijmou, aby neumrzl, musí logicky nastoupit do tramvaje a počkat na strážníky nebo revizory. Jestli to radní myslí vážně a bezdomovci nejsou úplně hloupí, bude jich v autobusech a tramvajích víc, než dosud.

To není konec frašky, která by se klidně mohla jmenovat Sytý hladovému nevěří, to je bohužel teprve její začátek. Je totiž veřejným tajemstvím, že počet pražských bezdomovců několikrát přesahuje počet míst, kde mohou přečkat mrazivou noc. A to platilo už loni, kdy magistrát ještě nenapadlo šetřit na bezdomoveckých stanech.

Už v duchu vidím poznámky v diskuzi, jak si všichni bezdomovci mohou za svůj osud sami, chlastají a nedělají nic, aby se z beznadějné situace dostali. Pro jejich autory mám jednu radu: kupte si někdy časopis prodávaný lidmi bez domova Nový Prostor a nestačíte se divit, co se tam dočtete. Jde mimochodem o jedno z posledních nezávisle píšících tištěných českých médií.

Jediná cesta, jak problém s bezdomovci v tramvajích vyřešit, je jim pomoci. Město, proslulé kromě sta věží i korupčními kauzami Opencard nebo tunel Blanka by si to mělo uvědomit dříve, než začneme po ránu v parcích zakopávat o mrtvoly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Mrázek - profil

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…