Otázka týdne z VZP XII.

21.03.2016 17:07

K 1. 7. se přehlašuji i s dcerou k VZP a napadlo mě, jestli nebude problém s tím, že dceři teď bude její lékař navrhovat lázně. Pobyt jsme plánovali kvůli škole co nejvíc ke konci června, ale co když zasáhne až do července?

Otázka týdne z VZP XII.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

S návrhem lázeňské léčby ani s pobytem jako takovým byste při přechodu k VZP neměla mít žádný problém. Vaší jedinou povinností v této souvislosti je informovat všechny lékaře, kteří vás a vaši dceru mají v péči, že měníte od 1. 7. pojišťovnu.

Pokud by byl stanoven termín nástupu do lázní tak, že by pobyt zasahoval i do července, musíte informaci o změně pojišťovny sdělit ještě před nástupem, nejpozději však při nástupu v příslušném lázeňském zařízení. Jestliže totiž pojištěnec v průběhu lázeňské léčby pojišťovnu změní, musí poskytovatel lázeňských zdravotních služeb vyúčtování rozdělit k 1. 7. mezi obě zdravotní pojišťovny. Každá zdravotní pojišťovna samozřejmě hradí náklady na zdravotní péči pouze svým pojištěncům. A aby mohla být péče uhrazena, musí v pojišťovně existovat příslušné podklady, což je zde potvrzený lázeňský návrh. Proto by musel poskytovatel lázeňských služeb včas odeslat lázeňský návrh spolu s odůvodněním a žádostí k potvrzení nové pojišťovně.

Návrhová činnost lékaře je však stejná, ať jste u kterékoli pojišťovny, a stejně tak potom schvalování návrhu revizním lékařem. Všichni se totiž řídí stejnou zákonnou normou, a tou je zákon o veřejném zdravotním pojištění, resp. jeho příloha – Indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé, děti a dorost a rovněž vyhláška MZ ČR, která stanoví indikační předpoklady, kontraindikace, odborná kritéria pro poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče, indikační zaměření lázeňských míst atd. Bude-li tedy lázeňský návrh v pořádku, bude i našimi revizními lékaři akceptován.

Jediný rozdíl by mohl být v tom, jaké lázeňské místo nebo konkrétní zařízení lékař vaší dceři doporučí – ne všechny zdravotní pojišťovny mají smlouvy se všemi lázeňskými zařízeními a na všechny indikace, které pro dané lázeňské místo uvádí zmíněná vyhláška MZ ČR. Proto je nezbytné, aby lékař, který bude vaší dceři lázně navrhovat, již v předstihu věděl, že od 1. 7. mění pojišťovnu. S volbou vhodného lázeňského místa by však při přestupu k VZP problém být neměl, protože VZP má pro své pojištěnce smluvně zajištěno lázeňské léčení ve čtyřech desítkách lázní v České republice.

 

 

reklama

autor: VZP

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …