Oživení: Nejlepší kontrola je ta veřejná! Vyplatí se občanům i čestným politikům!

25.11.2016 13:03

Pravidla pro nominace a odměňování osob v čele krajských firem, uplatňování jasné vlastnické politiky vůči těmto firmám, zveřejňování výsledků dotačních řízení včetně odůvodnění i jasná pravidla pro krajem provozovaná média. To jsou některá z hlavních doporučení projektu Hodnocení transparentnosti krajů - krajské volby 2016 adresovaná nově zvoleným krajským zastupitelům a vedením krajů.

Oživení: Nejlepší kontrola je ta veřejná! Vyplatí se občanům i čestným politikům!
Foto: klub.oziveni.cz
Popisek: Oživení, o. s. - logo

Krátce před letošními krajskými volbami publikovalo Oživení hodnocení krajských samospráv v deseti kategoriích zaměřených na transparentnost a možnosti veřejné kontroly. Na základě výsledků Oživení připravilo pro každý kraj konkrétní seznam doporučení ke zvýšení transparentnosti a dobré správy krajů.

“Snažíme se reagovat zejména na dlouhodobé problémy nízké transparentnosti při správě krajských firem, poskytování dotací, regulaci střetu zájmů, provozování krajských médií či omezených informací o tvorbě rozhodnutí na úrovni krajských rad a zastupitelstev. Proto jsme pro každý kraj připravili seznam doporučení, které reagují na slabá místa v transparentnosti správy krajů,” uvedl koordinátor projektu Karel Gargulák.

“Kraje od svého vzniku převzaly řadu veřejnosprávních agend a nyní jsou významnými orgány pro zajišťování důležitých veřejných služeb. Pokud chtějí politici dobře a odpovědně řídit své kraje a spravovat krajský majetek, měli by do rozhodování a kontroly zapojit více také občany, aby lépe předcházeli různým selháním,” shrnuje smysl projektu předseda Oživení Martin Kameník.

Projekt byl podpořen Nadací Open Society Fund Praha, Velvyslanectvím USA v České republicea Ministerstvem vnitra ČR.

„Výstupy projektu Hodnocení transparentnosti krajů chceme přinést jasné a srozumitelné návrhy změn, které občanům poskytnou úplný vhled do fungování krajských samospráv. Pevně věříme, že si nově ustanovená krajská zastupitelstva naše doporučení osvojí a skutečně je prosadí,”uzavírá ředitel Nadace OSF Praha Robert Basch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.