Paroubek: Špatné zprávy pro Labour Party

05.01.2017 19:15

Podle nejstaršího britského socialistického think-tanku, Fabiánské společnosti, v průzkumu, který tato organizace provedla, by Labouristická strana (LP), pokud by byly nyní parlamentní volby, získala méně než 200 poslaneckých křesel z 650, které v Dolní sněmovně britského parlamentu jsou.

Paroubek: Špatné zprávy pro Labour Party
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Fabiánská společnost ve své zprávě popisuje volební šance LP na zformování většinové vlády po volbách v roce 2020 jako „nemyslitelné“. To je poprvé od roku 1935, kdy by takovýto debakl Labouristické strany nastal.

Pod vedením J. Corbyna hlavní opoziční strana zaostává za toryi o 28 % bodů a podporuje ji méně než polovina lidí, kteří ji podporovali ve všeobecných volbách v roce 2015. Podle A. Harropa, generálního sekretáře Fabiánské společnosti, že by to mohlo znamenat další snížení počtu poslanců, a to ze současných 231 mandátů na méně než 200. A. Harrop k tomu uvedl: „Labouristická strana je příliš slabá, aby vyhrála, a příliš silná, aby zemřela.“

Podle katastrofického scénáře by Labouristická strana mohla, pokud bude v současné politice a trendu pokračovat, spadnout ve volbách na méně než 150 poslanců. Podle zmíněného průzkumu od Labour Party protievropsky orientovaní voliči odcházejí ke konzervativcům či UK Independent Party, a proevropsky orientovaní k liberálním demokratům.

Podle průzkumu by pouze 56 % lidí, kteří labouristy volili v květnu 2015, podpořili tuto stranu, pokud by volby proběhly nyní. Pro srovnání, toryům zůstaly tři čtvrtiny jejich podporovatelů z roku 2015.

Fabiánská společnost je velmi úzce spjatá s Labouristickou stranou. Je vlastně jedním z jejích původních zakladatelů a také je jejím kolektivním členem, deklarovaným jako socialistická společnost.

Tato zpráva pochází od Len McCluskeyho, který patří ke Corbynovým největším spojencům v rámci Labouristické strany. Pokud bude tento trend stranické podpory pod vedením Corbyna dále pokračovat, naznačuje se ve zprávě, bude muset labouristický lídr opustit vedoucí pozici ve straně ještě před volbami v roce 2020, pokud chce mít strana alespoň nějakou šanci na volební úspěch.

Zpráva Fabiánské společnosti přichází po měsících vnitřních hádek a pnutí v rámci Labouristické strany, které vycházely především od většiny poslaneckého klubu Labour Party, který zpochybňoval pozici a schopnosti J. Corbyna po loňském červnovém referendu, kterým se otevřely dveře k vystoupení Velké Británie z EU.

Labour party tedy čeká buď změna politiky, změna politických postupů, anebo pokud toho J. Corbyn nebude schopen, změna lídra a poté změna politiky.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…