Pavel Foltán: Vox populi - Škoda vlády, která padne vedle

31.07.2023 18:36 | Komentář

Na rozdíl od elit a itrnic, jaké svět neviděl, disponuje lid schopností flexibilní aplikace elementární logiky s krycím jménem selský rozum, což nelze zničit ani vakcinačním zásahem do genetiky, ani zblbnout e-robotizací s krycím jménem „umělá inteligence“.

Pavel Foltán: Vox populi - Škoda vlády, která padne vedle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference vlády v atriu poslanecké sněmovny

Lid má intuici, která (v jistých momentech interference příslušných amplitud vlnění) těm vnímavějším ledacos naznačí, signalizuje (ale fujhamba), sdělí – prostě řekne. A jeden z takových momentů je tu momentálně „na stole“.

V tenise podobným jevům říkají „vynucená chyba“. Konkrétní příklad z aktuální (resp. akutní praxe): Pod evidentním tlakem souběhu jistých okolností (dlouhodobě špatně skrývaná krize v 5koalici, aktuální výsledky „volebních preferencí“ apod. parametrů manipulativních technologií včetně marketingu v politice, atd.) v předchozích několika dnech PŠM šíbři koaliční propagandy kanálem bulváru bulvárního médyjamejnstrýmu vypustili hejno kontrolních balónků, chroustů a mediálních bublinek za účelem zjištění reakcí jak z řad opozice, tak posléze i z řad lidu. Na opozici – zejména tu parlamentní – koaličníci pošlou ty svoje lobbyisty – a pak „budou vidět“. Ale na lid ty svoje lobby poslat nemůžou. To nefunguje. Lid už jim tu dávno kašle na ledacos – takže i na ten jejich kontraproduktivní médyjamejnstrým. A ta vláda už to asi pomalu začíná tušit …

ODS aktuálně (spíš akutně) už v polovině současného 9. volebního období volá své SOS naivní mejdej signály toho typu, že po volbách blahosklonně vstoupí do vládní koalice i s ANO – což agitátoři provládního polit-marketingu podávají v sugesci, jako by už byla „ruka v nohávě“ a s podobnou průhledností velmi diletantsky horkou jehlou spíchnutých šatů rádoby neo-císaře & spol. se to mediálně snaží namluvit i lidu.

Z řad ANO (coby nejsilnější opoziční strany ve sněmovních křeslech) na to obratem z úst předchozího předsedy Poslanecké sněmovny a jednoho z nejdůvěryhodnějších politiků (tedy nejen poslanců) JUDr. Radka Vondráčka zazněla pro lid logicky jasně pochopitelná (i když samozřejmě logicky nepřímá) odpověď – a to, že ANO by klidně po příštích (ať už řádných, anebo mimořádných) volbách sestavila svou i menšinovou vládu. Logicky – podle aktuálních čísel z těch průzkumů by už samo ANO mohlo mít ústavní většinu (tj. 120 sněmovních mandátů), přičemž taková většinová vláda už by další podporu ve Sněmovně a v okolí nepotřebovala. Nicméně, i kdyby ANO ty příští volby tak drtivě nevyhrálo, a v důsledku toho muselo sestavit vládu menšinovou, pak i ta nová (po volbách posílená) sněmovní opozice logicky podpoří menšinovou vládu ANO a vysloví takové vládě svou důvěru i posléze kdykoliv během volebního období.

No a krom toho tahle současná vládní 5koalice během následujících voleb zřídne a podstatně oslabí (početně, mocensky, a tedy i vlivově, apod.) ve všech rozhodných parametrech. No a za pár let – a možná už během toho následujícího 10. volebního období – toho z ní už moc nezbude – a to jak z té 5koalice momentální, tak i z těch jednotlivých partají. Včetně té ODS vysílající signály SOS jako první už teď. Proč je tahle poznámka na místě už právě teď a tady? Protože to změní mapu celé politické scény v tuzemsku, a potažmo i v rámci V4, coby tím posílivší části EU a okolí – totiž na podzim budou volby na Slovensku, a i tam ta jejich současná prezidentka musela už hodit ručník do ringu. Předem. A velmi logicky podobně to bude i v ČR po příštích volbách. Čili současná nepolitická „politika“ (ve stylu Pavel nebo šavel) velmi citelně oslabí. Možná, že se Hrad ještě pokusí netakticky taktizovat např. tím, že by někoho z ANO (coby vítěze příštích voleb) nepověřil sestavením vlády – i vzdor té možnosti k sestavení menšinové vlády vítěze voleb – dá se předpokládat i to – přeci jen ten cizí zumbefél je pro tuhle hradní kamarilu holt zumbefél … ALE … tím by to asi těm havel-šavel dežavismům definitivně odzvonilo nejen v tuzemsku. A oni už to tuší…

Prostě a jednoduše – ten aktuální vzkaz Radka Vondráčka (nejen do řad 5koalice & okolí) má svůj půvab, i svou funkčnost – a (nejen podle mě) bude mít i svůj efekt.     

Jasná zpráva: Jak v té koalici, tak v té ODS, tak i v těch dalších 4 stranách 5koalice jim už teď mohutně teče do bot (až po krk) a zároveň už jim hoří půda pod nohama. Takže nemají úniku z té hustě lepkavé a nejedlé bryndy, co si navařili sami. Zoufalé „mayday“ signály OD-SOS teď už nezachrání ani samu ODS, ani 5koalici, ale ani její císařovu novou šatnu. Commedia finita.        

Leckdo leckde (i kdokoliv kdekoliv) by si mohl domyslet např. i to, že některým elitům by tu mohlo jít o nějaké ty kuch-handlíky kompromisních kšeftíků po tu dobu uplynutí nějakých těch promlčecích dob v průběhu několika následujících let. Inu, to se tady v rámci místního folklóru stalo už takovou tou novou politickou tradicí. Nicméně – kdo vyloučí, že právě tady není gordický uzel spletence hustě provázaných lan a smyček, na nichž tu může viset i nejeden urozený a jinak pomazaný, či tučně namazaný krk. Mimochodem – jen malá faktická: I tuzemské trestní právo zná lhůty, co mají dlouhou promlčecí dobu, přičemž tu existuje i nemožnost promlčení … Ignoratia iuris nocet.   

„Jak prosté, milý Watsone.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…