Pavel Peterka: ČNB ukončila intervenční režim a koruna oslabuje

06.08.2023 13:57 | Komentář

Česká národní banka už od října 2022 na devizovém trhu proti oslabení koruny neintervenuje.

Pavel Peterka: ČNB ukončila intervenční režim a koruna oslabuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka

Na čtvrtečním měnověpolitickém zasedání formálně ukončila intervenční režim, který běžel od května roku 2022. Česká národní banka dále dle očekávání rozhodla o stabilitě sazeb. Kurz koruny ihned po zveřejnění rozhodnutí o ukončení intervencí prudce oslabil. Lze předpokládat, že koruna bude dále oslabovat.

Do hry zřejmě vstoupí i celkové vyznění tiskové konference, kde guvernér Michl okomentuje důvody, které stojí za tímto rozhodnutím. Zároveň dojde k představení nové prognózy ČNB, což pomůže s odhadem dalších kroků bankovní rady v zbytku letošního roku.

V dalších dnech se proto připravme na vyšší volatilitu na měnových párech s korunou. Zvýšená volatilita by měla vytvořit prostor pro výhodné nákupy zahraničních měn.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Pár nápadů pro Síkelu

15:16 Zbyněk Fiala: Pár nápadů pro Síkelu

Partnerství je dobré, pokud se jím nemyslí drancování.