Petice: Nesouhlas s obnovením těžby čediče v Chuchelně u Semil

02.08.2021 7:35 | Komentář

My, níže podepsaní, nesouhlasíme s obnovou těžby čediče v dobývacím prostoru Chuchelna. Odmítáme devastaci krajiny, v níž se nacházejí další tři aktivní lomy. Odmítáme zničení posledního lesa a zdejších vodních ploch.

Petice: Nesouhlas s obnovením těžby čediče v Chuchelně u Semil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petice, ilustrační foto

V roce 2024 má být obnovena těžba čediče v prostoru, jehož území spadá od roku 2015 do globálního geoparku UNESCO.

Anketa

Koho byste si přáli jako „novou krev“ v Poslanecké sněmovně?

hlasovalo: 14011 lidí

Povolení těžby Obvodního báňského úřadu, uděleného společnosti Eurovia, je z roku 1995, tedy téměř 30 let staré. Těžař není údajně povinen zajistit nový hydrologický a geologický průzkum, ačkoli situace v dotčeném území se po 30 letech razantně změnila, a to zejména s ohledem na spodní vodu. Aktivní lomy svými odstřely neovlivňují pouze situaci spodních vod, ale život lidí v oblasti.

Spolu s obnovením těžby zanikne poslední místní les, který ještě nezlikvidoval kůrovec. Prašnost a hluk se přiblíží tomu, co zažívají již mnoho let obyvatelé nedaleké obce Smrčí – všudypřítomný bílý pokryv prachu a neustálý, intenzivní hluk spjatý nejen s častými odstřely, ale i s následným zpracováním kamene a jeho dopravou. Zatíží se infrastruktura. Zmizí vodní plochy a na nich závislá fauna i flóra. Zmizí koridor pro divokou zvěř, naruší se spodní vody. Ke třem aktivním lomům se přidá čtvrtý. Likvidace krajiny, která není třeba.

Zásadním argumentem státu je v prvé řadě vždy prosperující ekonomika. Řečí čísel: celková hodnota dotčeného biotopu, tj. území, o které se jedná, činí 492,8 mil. Kč, což bude v případě obnovení činnosti jednorázová ztráta. To není vše, podle ekosystémové metody hodnocení se ukázalo, že čtyři základní život podporující funkce – klimatizační funkce, udržení vody, produkce kyslíku a prostředí vhodné pro rozvoj biodiverzity – produkují na zdejší ploše 73,3 hektaru každoročně podpůrné a regulační služby ve výši 1,9 miliard Kč, které jsou při likvidaci vegetace ekonomicky nenahraditelné nejen místně a regionálně, ale i globálně. Jinými slovy, ekonomická ztráta při obnově činnosti lomu je 492,8 milionu Kč jednorázově a téměř 2 miliardy ročně. Tuto ztrátu, která bude mít významný dopad na budoucnost celého území, výnosy z činnosti lomu vyrovnají jen stěží. Je dobré si uvědomit, že v konečných číslech není nijakým způsobem obsažen vliv společenský, tj. přímý vliv na kvalitu života místních obyvatel i návštěvníků, protože je zdánlivě nevyčíslitelný.

Odmítáme devastaci zdejší krajiny, zvýšení prašnosti, hluku a další narušení seismiky pravidelnými odstřely, odmítáme, aby činnost lomu měla vliv na budoucnost života v oblasti.

Petici je možné podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…