Petice proti ohrožení demokracie prostřednictvím korespondenční volby

11.02.2022 12:45 | Komentář

Protestujeme proti zavedení korespondenční volby, kterou prosazují poslanci vládních stran.

Petice proti ohrožení demokracie prostřednictvím korespondenční volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Protestujeme proti zavedení korespondenční volby, kterou prosazují poslanci vládních stran, a to z následujících důvodů:

Volič je při korespondenční volbě buď identifikovatelný, a pak nejde o tajnou volbu, protože lze přiřadit ke konkrétnímu jménu konkrétní hlasování, nebo není identifikovatelný, a pak není jasné, kdo ve skutečnosti hlasoval. Korespondenční hlasování tedy nemůže rovnocenně nahradit volbu, kdy je volič fyzicky přítomen, může být jednoznačně identifikován a samotný akt volby je přitom tajný, protože je proveden úpravou lístku za plentou.

Navržený postup je nejen protiústavní, ale nezaručuje ochranu regulérnosti voleb, o čemž svědčí zkušenosti ze zahraničí. Neexistuje jistota, že odesílatelé volebních lístků skutečně volili sami a nezávisle.

Krajané, kteří si zvolili dlouhodobý život mimo území republiky, mají možnost hlasovat na zastupitelském úřadě. Pokud jsou dostatečně motivováni poutem k zemi, z níž pocházejí, není jim zatěžko volební místnost navštívit.

Francie od korespondenční volby v minulosti ustoupila. V Rakousku musel ústavní soud zrušit prezidentskou volbu kvůli oprávněným pochybnostem o platnosti korespondenčních hlasů. Výsledky prezidentských voleb v USA byly sporné právě kvůli korespondenčnímu hlasování. Zřetelně se zde ukázalo nejpodstatnější úskalí korespondenční volby: výsledky mohou být snadno zpochybněny. To vede k neklidu, k růstu napětí, ke ztrátě důvěry občanů ve stát a jeho instituce, dokonce k otevřeným konfliktům.

Situace, kdy je možno pochybovat o regulérnosti voleb, tak ohrožují samotné základy demokratické společnosti.

Žádáme poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, aby vzali na vědomí výše uvedené důvody a od projednávání korespondenční volby upustili.

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…