Petice za odstranění diskriminace děti se zdravotním postižením a dětských skupin

01.10.2021 20:17

My, níže podepsaní, vítáme přijetí novely zákona o sociálně právní ochraně dětí, která s účinností od 1. 1. 2025 zamezuje umísťování děti mladších tří let do ústavní péče.

Petice za odstranění diskriminace děti se zdravotním postižením a dětských skupin
Foto: pixabay.com
Popisek: Petice - ilustrační foto

Zároveň jsme přesvědčeni, že tato novela diskriminuje děti se zdravotním postižením a sourozenecké skupiny. Práva dětí jsou chráněna mezinárodními úmluvami i právními předpisy České republiky. Podle Úmluvy o právech dítěte je rodina respektována jako základní jednotka společnosti a jako přirozené prostředí, ve kterém se mohou rozvíjet všichni její členové, zejména pak děti. Dle Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením mají všichni právo vést důstojný a co nejvíce nezávislý život bez sociálního vyloučení. Novela děti se zdravotním postižením a sourozenecké skupiny dětí ze zákazu umísťování do ústavní péče výslovně vyjímá, čímž dál dovoluje, aby byly do ústavní péče dávány.

V souladu s názory odborníků z řad psychologů, neurologů, pediatrů a dalších odborníků jsme přesvědčeni, že je v nejlepším zájmu zdravého psychosociálního vývoje všech dětí, aby vyrůstaly v rodinách, kde jim bude věnována tolik potřebná individuální péče.

Domníváme se, že inkriminující část novely jde proti právům dětí se zdravotním postižením a sourozeneckým skupinám a porušuje tak princip rovnosti před zákonem. Vyzýváme tímto Výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, aby diskriminaci odstranil.

Marcela Tobiášová (pěstounka a zakládající členka Spirit 2018, z. s.)
Michal Kniha (terapeut a speciální pedagog)
Michal Dord (spolupředseda Veteřina poté, z. s.)

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…