Petice za omezení lunaparku na festivalu Jičín - město pohádky

05.02.2016 17:20

Obracíme se na Městský úřad v Jičíně a Nadační fond Jičín - město pohádky s požadavkem řešení nadměrného hluku a souvisejících nepříjemností během konání festivalu Jičín – město pohádky (vždy 2. týden v září), z důvodu umístění lunaparku poblíž centra města mezi ulice Boženy Němcové a Na Tobolce v Jičíně.

Petice za omezení lunaparku na festivalu Jičín - město pohádky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Jako obyvatelé, příznivci a patrioti města Jičína, obzvláště občané s trvalým bydlištěm v okolí ulic Boženy Němcové, Na Tobolce a Kollárova protestujeme proti každoročnímu zářijovému vystavení našich rodin neúměrnému hudebnímu hluku z lunaparku, který se od roku 2013 pravidelně usídluje na nezpevněném parkovišti mezi ulicemi B. Němcové a Na Tobolce, cestou k zimnímu stadionu (parc. č.563/1, 563/1, 563/3 a 2195), tj. v bezprostřední blízkosti rodinných domů, od parkoviště oddělených někdy jen komunikací bez chodníku.

Provozovatelé atrakcí přijíždějí vybaveni výkonnými a vzájemně nezávislými zvukovými aparaturami (PA systémy), prostřednictvím kterých reprodukují velmi hlasitou hudbu s extrémně posílenou basovou složkou, přes veškeré snahy o zvukovou izolaci pronikající do obytných místností domů, vzdálených od zvukových zdrojů někdy jen několik metrů. Před takovým souvislým basovým duněním, bez přestávky znějícím od ranních do večerních hodin (v sobotu i přes půlnoc) nelze uniknout jinak, než po dobu pořádání festivalu JMP opustit domov. 

Dále protestujeme proti obsazení a částečnému zablokováním příjezdové komunikaci k domům v ulici B. Němcové, k lázním Hilarion a zimnímu stadionu. Po této komunikaci občas projíždějí vozidla hasičského záchranného sboru se zapnutým výstražným systémem, občas tudy projede vozidlo zdravotnické záchranné služby a využívají ji osobní automobily parkující v objektech č.p. 47 a 49. Vjezd do ulice B. Němcové z ulice Na Tobolce je ztížen skutečností, že do komunikace zasahují prodejní stánky a atrakce, čímž na ni vytvářejí fronty, což při každém vjezdu automobilu vystavuje chodce, zejména matky s kočárky a dětmi, velkému ohrožení. Průjezd touto komunikací je atrakcemi a stánky zúžen na polovinu vozovky a případný průjezd nákladních vozidel HZS by nutně vedl k jejich kolizi se stříškami stánků, zasahujícími ve výšce 2 metrů do poloviny ulice.

Provozovatelé lunaparku nemají pronajatou ulici B. Němcové (parc. č. 1210), tudíž ji obsazují neoprávněně a svým nezodpovědným chováním vytvářejí podmínky ke zmatkům, nedorozuměním a v krajním případě i k neštěstí. Proč tento stav Městská policie v Jičíně a Policie ČR toleruje?

Kromě výše uvedeného provozovatelé lunaparku každoročně obtěžují majitele domů v ulici B. Němcové požadavky na soukromé připojení k domovním rozvodům elektřiny a vody, znesnadňováním příjezdu a odjezdu automobilů, připevňováním satelitní TV antény na cizí ploty a pokusy o instalaci mobilních toalet TOI-TOI do bezprostřední blízkosti obytných domů. 

Obecně podporujeme myšlenku festivalu Jičín – město pohádky, který městu dodává prestiž a činí ho výjimečným. Jeho komerční pojetí nám však přináší týden hrůzy, během kterého se nedá žít ve vlastním domově. Domníváme se, že umístění lunaparku s výkonnými PA systémy do bezprostřední blízkosti obytných domů je podobné jako pořádání technoparty tamtéž. V tomto kontextu se pak stává absurdní městská obecně závazná vyhláška č. 3/2013 o veřejném pořádku a čistotě města Čl. X odst. 1 (o nočním klidu) a odst. 2 (o nedělním zákazu použití sekaček atd.) ve znění vyhlášky č. 5/2015, ve světle úředně povolené výjimky provozovat hlučný lunapark o víkendu do 01:00, v rozporu s uvedenou vyhláškou (zdroj: Policie ČR). Pochybujeme totiž, že rodiče s dětmi touží navštívit houpačky a kolotoče po půlnoci, a že to má ještě něco společného s pohádkou. 

Žádáme tímto o zvážení opatření k omezení uvedených vedlejších produktů festivalu JMP v ulici B. Němcové, například: 
- zákazem použití PA systémů, tj. zvukových zesilovacích a reproduktorových aparatur, neboť atrakce hluk nevydávají a ke svému fungování reprodukovanou techno-hudbu nepotřebují, 
- zákazem využívat pozemní komunikaci (silnici) k provozu lunaparku a prodejních stánků, neboť plocha parkoviště je obrovská sama o sobě i bez silnice, případně 
- umístěním celého lunaparku do jiné lokality, dále od obytných domů, např. na protilehlou stranu ulice Na Tobolce (parc. č.559/2, do prostorů po TS) nebo do obrovských a klidných prostorů bývalých kasáren v ul. Československé armády (č. parc.615/x a 691/x). Příkladem bezproblémového umístění a provozu lunaparku (mimo centrum města) může být každoroční Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi v Lázeňské ulici, v parku lázní Houštka.
Možná by to ocenili také motorizovaní návštěvníci festivalu Jičín - město pohádky, kteří díky tomuto nešťastnému umístění lunaparku přicházejí o největší parkovací plochu v Jičíně.

Pokud souhlasíte s myšlenkou omezení hlučných komerčních aktivit provozovatelů lunaparku v centru města Jičína během festivalu Jičín - město pohádky, které v rozporu se základní myšlenkou pohádkového festivalu nedůstojným způsobem ponižují a utlačují obyvatele města Jičína, prosíme zdvořile o připojení Vašeho podpisu k této petici. 

Za petiční výbor:
Ing. Petr Matějka, B. Němcové 49, Jičín
Lucie Huková, B. Němcové 49, Jičín

Komu bude petice předána: Městský úřad v Jičíně a Nadační fond Jičín - město pohádky

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.