Petr Dimun: ČSSD ve stínu ODS

03.11.2012 9:00

Ve stínu povolebního kongresu ODS se dnes koná i první povolební Ústřední výkonný výbor ČSSD. Má to ta ČSSD ale štěstí. Má ho ovšem opravdu?

Petr Dimun: ČSSD ve stínu ODS
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Oranžovoučký Pospíšil

Člověk by řekl, že nad Jiřím Pospíšilem (svého času bych řekl, Jirkou Pospíšilem, tykali jsme si) slunce nezapadne. Možná ne. Ten člověk je - prostě a jednoduše - živoucí obraz Doriana Graye.

Ale to nechme příštím dnům.

Hustý Ústí

Je otázkou, zda jsou představitelé ústecké sociální demokracie tak drzí, anebo tak hloupí. Možná jde (bohužel pro budoucnost levice v Ústeckém kraji), při pohledu na některé z nich, o kombinaci obou vlastností. Již v článku Proč je Marie Benešová špatnou obhájkyní Jany Vaňhové jsem na základě statistických údajů prokázal, že když bafuňáři ústecké sociální demokracie hájí Janu Vaňhovou ziskem preferenčních hlasů, vůbec jí tím nepomáhají – mezi hejtmany za ČSSD, kteří funkci obhajovali, skončila totiž jako předposlední. Což logicky přemýšlející člověk – navíc v kombinaci se ziskem 16% hlasů pro ústeckou ČSSD jako celek, když Jana Vaňhová stála v čele kandidátky této strany - nemůže nikdo považovat za důkaz úspěchu i kdyby se na hlavu stavěl.

Leč, ústečtí sociální demokraté jsou opravdoví Einsteini naruby. Přeborníky v této antilogické olympiádě jsou především dva – předseda krajské organizace Arno Fišera a předseda představenstva Krajské zdravotní a manažer volební kampaně ústecké ČSSD Radek Scherfer. Zvláště v případě toho druhého je to možná i částečně vysvětlení důvodů, proč to jde s Krajskou zdravotní od deseti k pěti a proč i kampaň ústecké ČSSD dopadla tak, jak dopadla. Myslím, že je to americký film, jehož název je: „Ještě větší blbec, než jsme doufali“.

„Máme druhý nejlepší výsledek od existence krajů v historii a my jsme nebyli ve stejné pozici jako Liberecký kraj, který byl až čtvrtý a dlouhodobě tam řešili různé problémy“, prohlásil 16. října v pořadu Českého rozhlasu „Dvacet minut Radiožurnálu Arno Fišera. Přidal k tomu ještě na obhajobu, že ČSSD v krajských volbách 2000 a 2004 získala ještě méně a že výsledek voleb letošních je druhý nejlepší v historii.

Ach jo.

Předně, argumentovat výsledky krajských voleb z dob, kdy ČSSD byla vládní stranou a porovnávat je s těmi, kdy je ČSSD v opozici, může jen, kulantně řečeno, naprostý politický analfabet.

Ano, nebojme se toho. Fišera má pravdu, že ČSSD v Libereckém kraji skončila až čtvrtá, kdežto v Ústeckém kraji druhá. Problém ovšem je ztráta hlasů oproti volbám 2008: ta činí v případě liberecké ČSSD 51,37%, kdežto ústecká ČSSD je rekordmanem – oproti volbám 2008 přišla o neuvěřitelných 56, 63% hlasů!

Až dlouho za těmito dvěma kraji je ČSSD v Pardubickém kraji.

Fišeru ovšem předčil v logice předseda představenstva Krajské zdravotní a pravá ruka dua Houska-Vaňhová Radek Scherfer. Ten pro server Parlamentnilisty.cz uvedl:

„Když se podíváte na celé hodnocení České republiky jako takové, tak paní hejtmanka je v absolutním čísle v počtu preferenčních hlasů na nějakém šestém místě. (…) To, že paní hejtmanka je v rámci preferenčních hlasů vysoko a předběhla ostatní strany i vítězné komunisty, svědčí o tom, že opravdu odváděla svoji práci a že její obliba je vysoká. Když si zhodnotíme jednotlivé kraje, tak celkově šesté místo je velice dobrý výsledek.“

Z tohohle pána musí mít Chrenek fakt radost. Dej mu banán a vidličku a on překvapí: Začne loupat vidličku…

Pokud má Scherfer na mysli umístění Jany Vaňhové mezi obhajujícími hejtmany, pak není šestá, ale druhá. Od konce. Horší výsledek, než ona, měl v preferenčních hlasech jen naprosto neviditelný královehradecký hejtman Lubomír Franc.

Je těžké se ve Scherferově svérázné logice dobrat toho, co myslí oním „absolutním číslem v počtu preferenčních hlasů“. Jediným vypovídajícím kritériem o „absolutním počtu“ je tedy probrat se počtem preferenčních hlasů jednotlivých kandidátů. Pokud bychom totiž brali procentuální zisk v rámci kandidátky, těžko by to o čemkoliv vypovídalo. A v rámci objektivity: I v této kategorii by Jana Vaňhová skončila nemilosrdně až v druhé polovině kandidátského pole.

Ale nechme mluvit opět čísla.

V absolutním počtu preferenčních hlasů je na prvním místě lídr lidovců v Jihomoravském kraji Stanislav Juránek, který získal 21 510 hlasů. Za ním je hned Michal Hašek (20078 hlasů). Následují Jiří Pospíšil (18 501 hlasů), Jiří Zimola (13 481 hlasů), Jiří Čunek (10 955 hlasů), Jiří Běhounek (9 886 hlasů), Raduan Nwelati (8 569 hlasů), Stanislav Mišák (8 198 hlasů), Milan Chovanec (7 086 hlasů), Martin Půta (6 792 hlasů), Roman Línek (6 503 hlasů), Miroslav Novák (6 259 hlasů), Jan Korytář (6 160 hlasů), Josef Babka (5 547 hlasů), Dan Jiránek (5 382 hlasů), Josef Řihák (5 290 hlasů). Teprve po této dlouhé řadě známých, ale i neznámých jmen je bývalá místopředsedkyně ČSSD, náměstkyně chomutovské primátorky, asistentka poslance Krákory, ústecká hejtmanka Jana Vaňhová… Jedná se tedy nikoliv o šesté místo v absolutním počtu preferenčních hlasů, ale o místo 17.

Jak je vidět, bráno ze všech stran, preferenční hlasy jako argument úspěchu Jany Vaňhové opravdu sloužit nemohou. Navíc, s ohledem na události po volbách v roce 2008, to není úplně rozumné. Proč?

Volby v roce 2008 vyhrála ČSSD se ziskem 32,78% hlasů a tehdejší lídr kandidátky, Jaroslav Foldyna, obdržel celkem 9 068 hlasů, když druhý v preferenčních hlasech v Ústeckém kraji, lídr kandidátky ODS, bývalý hejtman Jiří Šulc, dostal 6 029 hlasů. Foldyna se i přes toto drtivé „preferenční vítězství“ hejtmanem nestal a nahradila ho druhá na kandidátce Jana Vaňhová se ziskem pouhých 3 250 hlasů.

„Albert Einstein“ Scherfer také argumentuje ztrátou mandátů, kdy připomíná, že ČSSD oproti volbám 2008 přišla o celkem 75 zastupitelů napříč kraji.

„Pokud nám někdo vytýká, že sociální demokracie ztratila v rámci krajských zastupitelstev 75 mandátů, tak v Ústeckém kraji je to číslo devět. Takže se můžeme ptát, kde je zbylých 66 mandátů“, říká Scherfer pro Parlamentnilisty.cz.

Ponechme stranou, že tím používá na svoji obhajobu to, co jinde ve stejný čas neguje jeho krajský předseda, Arno Fišera, který zpochybňuje éru Jiřího Paroubka a nazývá jí – v podstatě štítivě - extrémem, který se už nikdy nebude opakovat.

Ale budiž. I v tomto žebříčku ústecká ČSSD vede: oproti krajským volbám v roce 2008 ztratila rekordních devět mandátů, kdy klesla z 22 zastupitelů na ostudných 13.

Za ní jsou na druhých místech liberecká a olomoucká ČSSD (obě shodně ztratily oproti volbám 2008 8 zastupitelských mandátů), následují pardubická a moravskoslezská ČSSD (ztráta 7 mandátů oproti zisku v roce 2008), zlínská, královehradecká a středočeská ČSSD (6 mandátů), jihočeská, plzeňská, vysočinská (4 mandáty) a jihomoravská a karlovarská, které obě ztratily oproti volbám 2008 3 mandáty v krajském zastupitelstvu.

Ještě jeden argument zaznívá od bafuňářů z ústecké ČSSD, totiž že se na ně někdo snaží svést celkový úbytek hlasů pro ČSSD oproti krajským volbám v roce 2008.

Jediná možnost, jak regulérně porovnat výsledky všech krajských kandidátek ČSSD je porovnat váhu jejich hlasů v roce 2008 a v roce 2012 ve vztahu k celkovému volebnímu výsledku ČSSD.

Zde je žebříček těch „nejúspěšnějších“ organizací, tedy těch, které si ve váze svých zisků X ztrát polepšily až k těm, které si v tomto poměru pohoršily. Eliminujeme tímto poměrem mj. proměnnou v podobě volební účasti.

1. Jihomoravský kraj – zdejší ČSSD si zde polepšila koeficientem 2,49 (váha jejích hlasů byla v roce 2008 12,6% z celkového celostátního zisku ČSSD, po volbách 2012 je tato váha 15,09%)

2. Jihočeský kraj – jihočeská ČSSD si polepšila koeficientem 2,04 (6,6% vs. 8,64%)

3. Vysočina – vysočinská ČSSD si polepšila koeficientem 0,83 (6,89% vs. 7,72%)

4. Plzeňský kraj – plzeňská ČSSD si polepšila koeficientem 0,44 (6,23% vs. 6,67%)

5. Olomoucký kraj – olomoucká ČSSD si polepšila koeficientem 0,2 (7,42% vs. 7,6%)

6. Karlovarský kraj – karlovarská ČSSD si polepšila koeficientem 0,15 (2,49% vs. 2,64%)

7. Zlínský kraj – zlínská ČSSD si pohoršila koeficientem –0,02 (6,55% vs. 6,53%)

8. Královehradecký kraj – východočeská ČSSD si pohoršila koeficientem -0,31 (5,49% vs. 5,18%)

9. Pardubický kraj – pardubická ČSSD si pohoršila koeficientem -0,6 (5,93% vs. 5,33%)

10. Liberecký kraj – liberecká ČSSD předstihla v soutěži o shnilou bramboru pardubickou jen o fous. Koeficient totiž je minus 0,61 (3,33% vs. 2,72%)

11. Středočeský kraj – středočeská ČSSD si pohoršila koeficientem -1,1 (13,36% vs. 12,26%)

12. Moravskoslezský kraj – mí oblíbení chachaři si pohoršili koeficientem -1,45% (15,55% vs. 14,1%)

13. Ústecký kraj – má oblíbená ústecká ČSSD, která mne vyloučila za včasnou kritiku poměrů, si pohoršila koeficientem -2,06 (7,58% vs. 5,52%).

Sečteno a podtrženo: Ústecký kraj je, hm, jak to říci, slabá stránka ČSSD…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …