Petr Duchoslav: Dobešovy masáže (anebo blamáže?)

26.02.2012 16:28

Naše vláda rozpočtové odpovědnosti se denodenně zaklíná, jak se musí co nejvíce šetřit, hlavně ve státní správě a ministerstvech.

Petr Duchoslav: Dobešovy masáže (anebo blamáže?)
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-ministr školství Josef Dobeš

Pro ministra školství J. Dobeše toto pravidlo ale zřejmě neplatí. Jeho nejnovější ,,přešlap“, na který upozornil server Aktuálně.cz, by mohl mít název ,,Dobešovy masáže“. O co se jedná? Úředníci ministerstva školství mají ,,nárok” na pravidelné relaxační masáže, za něž se utratilo minulý rok v prvním pololetí 60 tisíc korun.

Úředníci na ministerstvu zemědělství tento nestandardní benefit mohou využít až dvanáctkrát do roka. Masáže provozované přímo v budově ministerstva považují maséři ze soukromé sféry jako nadstandard. Čeho se ještě od ministra Dobeše můžeme dočkat? Ovívání fíkovými listy jako v pohádce Tisíce a jedné noci? Není to vyloučeno.

Považuji nápad (či velkopanský výstřelek, chcete-li) pana ministra školství za trochu nepovedený vtip. Vláda ordinuje lidem ,,škrtací dietu“, avšak úředníci na ministerstvech, a zvláště ministerstvu školství mají práva či výsady panovníků. Kromě toho, že jako prioritu vyhlásila Nečasova vláda šetření na provozních výdajích všech rezortů, není mi tedy jasné, z jakého důvodu je tato nadstandardní služba na ministerstvech zřízena.

Masáže jsou přece též provozním výdajem, navíc poměrně nákladným. Když se má šetřit, tak samozřejmě i na těchto zbytných položkách. Jak zjistil server Aktuálně.cz, rehabilitační masáže jsou provozovány v budově ministerstva školství již od roku 1998.

Pokud má zaměstnanec či úředník zájem být namasírován, může tak učinit ve svém volném čase mimo ministerstvo. Zároveň je poněkud paradoxní situace, že ač Nečasova vláda plošně snížila platy státních úředníků o 10%, tento benefit jim zanechala, což je trochu nepochopitelné.

Dobeš dlouhodobě ukazuje, že jeho kroky jsou zcela mimo realitu, nejsou koncepčně připravené a podložené. To samé platí i u masáží, které jsou sice pro úředníky ministerstev nepochybně příjemné, jenže popírají základní motto Nečasovy vlády, a tím je všudypřítomná rozpočtová (ne) odpovědnost.

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…