Petr Duchoslav: Nečasova podzimní hysterie

23.09.2012 16:59

Předseda ČMKOS J. Zavadil přirovnal Nečasovu vládu v nadsázce k nejhorší vládě od roku 1950. Proti tomuto výroku se ostře ohradil ministerský předseda P. Nečas, který požaduje po Zavadilovi omluvu, jinak s odboráři nezasedne ke společnému jednání v rámci triparity.

Petr Duchoslav: Nečasova podzimní hysterie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Nečasova hysterie je však nezdůvodněná - předseda odborů označil Nečasovu vládu za nejhorší od roku 1950 co se týče schopnosti ekonomicky zabezpečit a uspokojovat základní potřeby pracujících lidí. A toho evidentně Nečasův kabinet není schopen a místo toho připomíná politické procesy, které v té probíhaly.

Zavadil se primárně soustředil na aktuální ekonomickou stránku a v žádném případě nechtěl veřejnosti sdělit, že snad Nečas a jeho ministři chtějí s jejich odpůrci konat vykonstruované politické procesy. Spíše by se měl Nečas omluvit za to, jakým způsobem s odboráři dlouhodobě jedná.

Kdo sleduje dlouhodobě naši politickou scénu, ví, že vztahy mezi vládou a odbory jsou napjaté a vyhrocené. A tím, kdo přilévá olej do ohně, je právě premiér Nečas, který svými výroky odboráře uráží. Například když se konala na Václavském náměstí velká, asi 100tisícová demonstrace, prohlásil, že to byla pouze akce odborů a hned nato, že odboráři mohou za zvyšování sociálního napětí v zemi. Nečas si ještě přisadil, když dodal, že je vidět, ,,z jakého ideového podhoubí současné vedení odborů vychází". Nejsou snad toto urážky?

Jediným viníkem vyhrocené sociální situace v Česku je tato vláda a nikdo jiný. Odbory v čele s J. Zavadilem se snaží v rámci svých možností otupit hrany nejreakčnějším opatřením vlády, které en bloc dopadají na seniory, matky s dětmi, samoživitelky, osaměle žijící lidi.Druhou otázkou je, jestli jsou jejich metody boje účinné (např. zvážení možnosti použití krajních prostředků - generální stávky apod.), o tom bychom mohli diskutovat. Navíc jednání na tripartitě vypadají zpravidla tak, že se deputaci odborářů předloží již vládou schválený návrh zákona a odboráři jej musejí toliko ,,odkývat", aniž by mohli věcně argumentovat a znění konkrétního zákona odborně připomínkovat. Takto si Nečas a spol. představují demokratický diskurs ve společnosti.

Nevím tedy, za co by se měl Zavadil Nečasovi omlouvat, své přirovnání navíc myslel v nadsázce. Rozdíl je akorát v tom, že komunistické vlády ničily a dehonestovaly člověka politicky při existenci základních sociálních jistot, tato pravicová vláda likviduje občany ekonomicky při neexistenci těchto jistot. V tomto směru je pak zajímavá věta nekdejšího premiéra Topolánka, který prohlásil, že sociální jistoty jsou cesta do otroctví. Kdybychom chtěli jeho větu parafrázovat, pak bychom museli říci, že ekonomické škrty jsou cestou do horoucích pekel.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla