Petr Duchoslav: Oddělí se Skotsko od Velké Británie?

17.09.2014 16:12

Již tento čtvrtek čeká Skotsko osudové rozhodnutí, zda setrvat ve svazku Velké Británie. Skotové se vyjadří o této vpravdě historické události v referendu.

Petr Duchoslav: Oddělí se Skotsko od Velké Británie?
Foto: internet
Popisek: Skotsko, pohled na malebnou krajinu

To, co by ještě před několika lety napadlo jen málokoho, se tento týden může stát realitou a zavdat další precedenty nejen v Evropě, ale i mimo ní. Skotsko je ve svazku s Velkou Británií již od roku 1706, kdy byl schválen Zákon o unii s platností od roku 1707. Nyní hrozí, že po 300 letech z něho vystoupí. Skotští nacionalisté totiž každým dnem sílí a není vyloučeno, že se jim jejich dlouhodobý záměr podaří úspěšně realizovat.

Skotsko se tak reálně může osamostatnit a současně s tím vyvstávají otázky, jestli se podobné případy mohou opakovat. Podobné tenze se totiž dlouhodobě objevují například v Katalánsku a nyní i v Irsku. V Katalánsku obyvatelé dávají najevo, že i oni mají plné právo na ,,sebeurčení". V případě Skotska však hrají role zejména již proběhnuvší precedenty. Když pomineme rozpad bývalé Jugoslávie v devadesátých letech a Československa v roce 1993 významnými precedenty jsou především odtržení Kosova od Srbska (dodnes tento akt neuznalo Rusko a Čína) a získání nezávislosti Černé hory na Srbsku v roce 2006 také formou plebiscitu (referenda).

Pokud se ale Skotsko odtrhne, tak mu hrozí obrovské ekonomické problémy, které samo není schopno zvládnout. Již dlouhou dobu zápasí s velkým deficitem veřejných financí a není vyloučeno, že by mohlo dopadnout jako Řecko. Není proto divu, že pro setrvání Skotska v ,,zákonném" svazku s Velkou Británií pléduje britský premiér Cameron a další politické špičky, které varují před následky tohoto kroku.

Jestliže výsledky referenda dopadnou příznivě pro odtržení Skotska, jen by potvrdily teorii, že v jednom státě (či svazku více zemí jako Velká Británie) nemohou trvale žít příslušníci několika etnicky odlišných národů. To jsme viděli například na již zmiňované Jugoslávii nebo právě v případě Československa. Není tak vyloučeno, že se za nějaký čas rozpadne i Belgie a vznikne úplně nový stát. Otázkou je, zda takový stát bude mít mezinárodně právní subjektivitu, resp. jestli bude velmocemi mezinárodně uznán, což se třeba v případě Kosova nestalo.

Na každý pád čeká Skotsko historický okamžik a možné ,,překročení Rubikonu" směrem k nezávislosti. Ostatně při připojení Skotska k Velké Británii v roce 1707 vyjádřila většina Skotů s tímto aktem nesouhlas. Možná se právě nyní tyto historické reminiscence ozývají. Na druhé straně pokud referendum rozhodne o osamostatnění Skotska, může to mít dlouhodobě negativní následky pro celou Británii a politicky a ekonomicky destabilizovat celý region.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Feng Piao: Absurdní „teorie čínského vývozu nadbytečných kapacit"

15:10 Feng Piao: Absurdní „teorie čínského vývozu nadbytečných kapacit"

V poslední době jednotliví evropští a američtí politici a think-tanky pokračují v humbuku nad témate…