Petr Duchoslav: Slovenský prezident Kiska ocenil Jozefa Gabčíka

17.05.2015 13:20

Slovenský prezident A. Kiska povýšil do hodnosti generála in memoriam J. Gabčíka, jednoho z nejvýznamnějších představitelů nekomunistického odboje za druhé světové války. Ten spolu s dalším výsadkářem Janem Kubišem provedl úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora R. Heydricha, který v Protektorátu Čechy a Morava vládl terorem.

Petr Duchoslav: Slovenský prezident Kiska ocenil Jozefa Gabčíka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Slovenska Andrej Kiska

Kiska povýšil kromě Gabčíka do hodnosti generála in memoriam ještě nadporučíka a odbojáře Ľudevíta Sozanského in memoriam a do stejné hodnosti i aktivního činitele ve Slovenském národním povstání J. Kubíka. Pro české dějiny znamenal přelom dozajista atentát na R. Heydricha, který byl proveden 27. 5. 1942 v pražských Kobylisích. Kiskou vyznamenaný Gabčík spolu s J. Kubišem v rámci operace Anthropoid zlikvidovali nacistu, který se mimo jiné účastnil nechvalně známé konference ve Wannsee, jež nastínila kontury definitivního vyhlazení evropského židovstva. Heydrich na následky atentátu 4. 6. 1942 zemřel v pražské nemocnici Na Bulovce. Gabčík s Kubišem a dalšími pěti odbojáři se po atentátu skrývali v pravoslavném kostele sv. Cyrila a Metoděje, kde 18. 6. 1942 svedli nerovnou bitvu s mnohonásobnou nacistickou přesilou, které nakonec podlehli.

Kiskův čin je záslužný zejména v tom, že zdůrazňuje skutky, které zmiňovaní odbojáři slovenského původu konali s nasazením vlastního života v zájmu celého národa. Atentát na R. Heydricha měl potom zásadní dopad i na mezinárodním poli, kdy český odboj začala brát zejména Velká Británie vážně a začala podporovat jednotlivé kroky k obnově Československa v předmnichovských hranicích.

Vyšlo na vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …