Petr Duchoslav: Uklidní nový ředitel situaci v Národním divadle?

05.02.2013 17:29

Dne 30. 1. jmenovala ministryně kultury A. Hanáková do křesla nového ředitele Národního divadla J. Buriana. Absolvent DAMU a divadelní režisér se má ujmout své funkce 1. 8. 2013. Do té doby má vést divadlo dosavadní provozně technický ředitel V. Pelouch.

Petr Duchoslav: Uklidní nový ředitel situaci v Národním divadle?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Burian má být především hlavním stabilizačním článkem v napjaté atmosféře, jež panovala na naší první scéně, potažmo kulturní frontě od září minulého roku, kdy byl odvolán O. Černý z funkce ředitele ND. Podaří se však tímto personálním krokem skutečně uklidnit vzedmuté vody v ND? To ukáže až čas.

Ministryně kultury A. Hanáková odvoláním O. Černého v září 2012 prakticky ihned způsobila v divadle vážnou a vleklou krizi. Především byla narušena komunikace a dobré vztahy divadla a ministerstva kultury. Svůj krok nebyla ministryně schopna řádně odůvodnit a konkretizovat, jen suše konstatovala, že Černý selhal v nastavení řídících procesů v ND, za což ho paradoxně několik měsíců předtím pochválila. Spekulovalo se i o nátlaku TOP 09 a M. Kalouska, který byl v této souvislosti na ministryni činěn a rovněž roli ekonomického náměstka A. Hanákové M. Sankota, jehož vliv na ministerstvu je údajně nominálně vyšší, než jeho formální funkce.

Burian má pokračovat v kontroverzním transformačním procesu fakticky zrušené (fúzované) Státní opery Praha a Národního divadla v jeden funkční celek. Nový ředitel je poměrně vyhraněným zastáncem tohoto procesu, když konstatoval, že existence samostatné Státní opery se neosvědčila a ,,musíme přistoupit na model tří samostatných subjektů pod jedním systémovým a ekonomickým řízením." Burian tak hodlá pokračovat podle mého názoru v chybné koncepci slučování našich předních divadelních souborů a z Prahy jakožto hlavního města republiky učinit toliko provinčně divadelní město se sníženým stupněm kulturní vyspělosti. Burianovy snahy tak jednoznačně jdou proti bohaté české divadelní tradici.

Na druhé straně není pravděpodobné (a prakticky to již nelze zvrátit), že by Hanáková a Burian od svého záměru upustili. Možná bude Burian schopným ředitelem, který pozvedne úroveň ND ještě na vyšší evropský standard, nicméně jeho hlavní úkol, totiž fúze dvou našich největších divadelních scén, se brzy ukáže jako neefektivní řešení, který navíc vysílá negativní signál směrem k evropské kulturní veřejnosti. Uvidíme, jak si s těmito a dalšími problémy dokáže nově jmenovaný ředitel ND poradit, jeho mandát je šestiletý.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…