Petr Duchoslav: Zbytečná hysterie kolem poslance Grebeníčka

18.02.2013 12:59

Minulý týden jednala Poslanecká sněmovna o návrhu zákona, který by zavedl 16. leden, den upálení studenta filozofické fakulty Jana Palacha, mezi významný den jako Den památky Jana Palacha. K návrhu vystoupil poslanec KSČM M. Grebeníček a označil návrh za nedostatečný, historicky nepřesný a neodpovídající tehdejší realitě. Na jeho konto pak jako vždy spustila pravicová média cílenou ostrostřelbu. M. Němcová a K. Schwarzenberg označili Grebeníčkův projev jako drzost, neboť nemá právo se k těmto věcem vůbec vyjadřovat.

Petr Duchoslav: Zbytečná hysterie kolem poslance Grebeníčka
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Grebeníčkovi přitom šlo především o jeden sporný pasus či větu v zákoně, která zní: ,,Palach se stal symbolem boje proti totalitní komunistické moci". Taková sentence je ale nepřesná a zavádějící, zvlášť když přihlédnéme k dobové realitě a faktům.

Na tomto příkladě je názorně vidět, jak si obecně pravice ,,přivlastňuje" historické postavy či hrdiny a chce si je vždy přizpůsobit svému pokřivenému vidění světa. J. Palach se tak stává další jejich ,,obětí" jednoduše proto, že jsou skrz něho překrucována historická fakta. Předně, Palach nebyl symbolem boje proti totalitní moci a KSČ, usiloval o bezprostřední probuzení Čechů a Slováků z letargie, kdy po srpnové invazi Varšavské pětky vládlo obrovské zklamání společnosti, že reformní proces byl násilně přerušen a že již není možno se vrátit ke statu quo ante. Ostatně to je známo z Palachových dopisů, které psal a jež máme k dispozici.

Jeho protest nesměřoval proti vedoucí úloze komunistické strany. Pravice jako celek si jeho čin nadneseně heroizuje, skutečných bojovníků proti totalitě totiž bylo velmi málo (je zajímavé, že ještě nyní stále údajných bojovníků přibývá jako houby po dešti) a obvykle prošli očistcem vězení či nápravných táborů, pokud tedy neskončili rovnou na šibenici.

Za druhé Grebeníček nezpochybnil každoroční pietu za J. Palacha a nutnost si jeho oběť připomínat. Jde o historické souvislosti, které jsou vždy složitější a je proto nutné je zkoumat s kritickým odstupem, čehož není naše pravice bohužel schopná. O to více mě mrzí, že nastupující prezident M. Zeman označil Grebeníčka za neostalinistu, i když komunistický poslanec žádnou neostalinistickou větu nepronesl. Je třeba přistupovat k hodnocení historických událostí a osobností maximálně kriticky a nenechat se strhnout lacinou emoční eskamotáží, jak ji přiživuje česká pravice. Palach je bohužel další obětí, jehož se vládní koalice ve své snaze překrucovat historická fakta ,,zmocnila".

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…