Petr Dufek: Automobilky tentokrát pomohly průmyslu k růstu

07.07.2022 13:15 | Komentář

Tuzemskému průmyslu v květnu po čase opět dařilo a jeho výroba meziměsíčně stoupla o 2,4 %. Zásluhu na tom měl především automobilový průmysl, kterému se v květnu podařilo po pěti měsících konečně pokořit hranici 100 tisíc vyrobených vozů.

Petr Dufek: Automobilky tentokrát pomohly průmyslu k růstu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Oproti loňskému květnu se výroba největšího tuzemského odvětví zvýšila o 3,3 %, což je po předchozích poklesech docela příjemná zpráva. Otázkou je, nakolik se podaří udržet výkon průmyslu vysoko i v dalších měsících. 

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

Už indexy nákupních manažerů zveřejněné minulý týden však naznačily, že firmy uvažují pod tlakem vysokých cen a slabší poptávky o omezení počtů svých zaměstnanců. Dnes zveřejněné (květnové) zakázky zatím až tak dramaticky nevypadají, avšak stále se počítají z běžných – výrazně vyšších cen – a do jisté míry jsou jimi zkreslené. Proto devítiprocentní nárůst nových objednávek nelze přeceňovat.

Druhým momentem, který ovlivní výkon tuzemského průmyslu v dalších měsících, bude schopnost automobilového průmyslu zajistit si dostatek komponent do výroby i v dalších měsících. Jak už předchozí měsíce ukázaly, jde o nevyzpytatelný faktor, který dokáže s výsledky největšího průmyslu u nás docela mávat.

Otázkou zůstává i dopad vysokých cen energií, které nejenom drtí náklady tuzemských firem, ale ovlivňují i jejich konkurenceschopnost v zahraničí. A v neposlední řadě nelze zapomenout ani na nejistý výhled hlavního obchodního partnera ČR – Německa, kam směřuje největší část výrobků tuzemského exportně orientovaného průmyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…